КОНЦЕРТ ПОБЕДНИКА

Koncert Anđela TodorovićУ среду, 14. новембра у 18 часова пред београдском публиком, у Музеју Народног позоришта наступиће млада и веома перспективна певачица Анђела Тодоровић.

Након успешних концерата Катарине Радовановић, Младена Продана, као и лауреата Стевана Каранца, Културни елемент поново започиње едицију “Победници“ на којој ће се представити најбољи соло певачи са 15. Међународног такмичења соло певача „Лазар Јовановић“.

Клавирски сарадник је Душан Тороман, а као гост концерта наступиће њен колега Предраг Качавенда. Улаз на концерт је слободан.

КРИСТАЛНА НОЋ

001poster Kristalna noć 01 1У петак, 9. новембра у 18 часова у оквиру концертне сезоне „Музички сводови Београда“ одржаће се концерт – представа “Кристална ноћ“ у простору Музеја бањичког логора( Павла Јуришића Штурма 33) смештеног у аутентичном делу некадашњег злогласног нацистичког здања.
 У сарадњи са Музејем града Београда већ четврту сезону водимо концертну сезону "Музички сводови Београда" у музејима у саставу Музеја града Београда. Прошле године смо, уз огромно интересовање обележили годишњицу Кристалне ноћи посебним намески креираним уметничким програмом у Музеју бањичког логора. Имајући на уму да је то прошле године било једино обележавање овог историјског тренутка, интересовање медија и публике је било толико велико да смо са Музејем договорили да постане традиционално, и да се одржи и ове и наредних година. Додатно, ове године је утолико важније пошто је, као што знате ове године тачно осамдесет година од те кобне 1938. године, а такође није најављено било где да ће бити обележено. Сматрамо да је Кристална ноћ једно од преломних тренутака историје које упућује управо на то да ли неке ствари могу или не могу "проћи", и да је управо зато битно да обележимо и памтимо тај датум, као окосницу једног периода који не смемо репризирати. Извођачи:     Никола Штрбац, Бранко Жујковић, Ансамбл Quintessenza . Режија - Тадија Милетић. Програм: Д. Шостакович : Клавирски квинтет.

Концерт је бесплатан, а број посетилаца ограничен.
Обавезно пријављивање на: muzickisvodovi@kulturnielement.org
Контакт: ‎+381 69 513 57 55

КОНЦЕРТ ПОБЕДНИКА

koncert pobednikaОрганизација Културни елемент у сарадњи са компанијом Гело ревоице са поносом вас позива на концерт победника 15. Медјународног такмичења соло певача ,,Лазар Јовановић”. На концерту наступа Стеван Каранац заједно са Београдским симфоничарима под диригентском палицом Радана Јовановића. На програму су дела Милојевића, Чајковског, Доницетија, Нилсена... Гости концерта су Марија Чупоска (сопран), Евгенија Јеремић (сопран) и Хор Арс Воцалис. Видимо се у недељу 7. октобра у 11х у Великој сали Коларчеве задужбине. Улаз на концерт је слободан.

„СЛУЧАЈЕВИ“

slucajeviКултурни елемент у копродукцији са Опером и театром Мадленианум са задовољством најављује премијеру плесно-драмске представе „Случајеви“ у четвртак 21. јуна на великој сцени Опере и театра Мадленианум. Настала по мотивима познатог руског писца Данила Хармса, а у режији и драматизацији Тадије Милетића ова представа, по много чему је јединствена, пре свега у идеји, истражујући нове и другачије облике сценског стваралаштва и неконвенционалне позоришне форме.

“АНДРИЋ - ПОРТРЕТ И ЗВУК”

AndricУ оквиру треће концертне сезоне “Музички сводови Београда” Културни елемент и Музеј града Београда  организују посебан програм у Музеју Иве Андрића поводом обележавања годишњице од добијања Нобелове награде.

У суботу, 9. децембра са почетком у 18 часова у Музеју Иве Андрића (Андрићев венац 8/I) одржаће се уметнички програм “Андрић - портрет и звук”. На овом догађају који ће се десити у стану Иве Андрића, у коме је писац, са супругом Милицом Бабић, живео од 1958. године наступиће клавирски квартет “Анимато”, као и наш познати глумац Тихомир Тика Станић.

Улаз на концерт је бесплатан, уз обавезно пријављивање на muzickisvodovi@kulturnielement.org или телефон: ‎+381 69 513 57 55. Број посетилаца је ограничен.

КОНЦЕРТИ У АТЕЉЕУ

002Paja koncerti web 1Драга публико, Културни елемент и Музеј града Београда позивају вас да овог викенда дођете у Музеј Паје Јовановића у коме ће се одржати ексклузивни концерти!

На првом концерту у суботу 2. децембра у 19 часова наступиће ученици Музичке школе "Мокрањац" са одсека за традиционално певање и свирање из класа професора Бранка Тадића и професора Милоша Николића.

Други концерт у оквиру програма "Концерти у атељеу"  одржаће се у недељу, 3. децембра у 19 часова и посвећен је звуцима соло гитаре. Наступа млада и талентована Амалиа Милер.

Улаз на концерте је бесплатан, али је број посетилаца ограничен.

Молимо вас да се пријавите на адресу: muzickisvodovi@kulturnielement.org
или позовете телефоном број: ‎+381 69 513 57 55

Концерт посвећен жртвама Другог светског рата

kristal nachtУ четвртак, 9. новембра у 19 часова у оквиру треће концертне сезоне „Музички сводови Београда“ одржаће се концерт посвећен жртвама Другог светског рата. Концерт ће се одржати у Музеју бањичког логора, смештеног у аутентичном делу некадашњег злогласног нацистичког логора, а наступиће гудачки квартет „Аnime" – у саставу: виолинисткиње Душица Младеновић и Мина Ђекић, виолисткиња Марина Поповић и виолончелисткиња Теодора Николић и млади глумац Никола Штрбац. На програму је Шостаковичев Квартет бр. 8.

Погром који се десио у ноћи 9. новембра, која је данас позната као Кристална ноћ, била је прва назнака онога што данас називамо Холокаустом. Холокауст је иза себе оставио трајне последице и зато је дужност уметника да и данас опомињу, како се такав терор никада не би заборавио и поновио.

Концерт је бесплатан, а број посетилаца ограничен.
Обавезно пријављивање на: muzickisvodovi@kulturnielement.org
Контакт: ‎+381 69 513 57 55

ЦРВЕНИ ОКТОБАР

ceveni oktobarУ недељу, 29. Октобра у 20 часова  у Музеју града Београда (Ресавска 40б) одржаће се перформанс ЦРВЕНИ ОКТОБАР и отварање треће концертне сезоне Музеја града Београда и Културног елемента „Музички сводови Београда“!

Пројекат ЦРВЕНИ ОКТОБАР замишљен је као музичко-сценски перформанс, креиран специјално поводом обележавања стогодишњице од Октобарске револуције. Главне теме овог перформанса биће промене које су уследиле после 1917. године и значење револуције у данашње доба.

Питање које се намеће је: Каквe су данашње револуције? Да ли смо спремни да се изборимо са равнодушношћу и да ли нас носи вир система или вир револуције?

Учесници су млади уметници-професионалци, сарадници организације Културни елемент, а режију и концепт је осмислио Тадија Милетић.

Најављује се наше Међународно такмичење соло певача "Лазар Јовановић"

tak2018Најављује се наше Међународно такмичење соло певача "Лазар Јовановић", јубиларни 15. пут, и то на новој адреси! Од сада као једно од најважнијих оперских такмичења у земљи, у Задужбини Илије М. Коларца, са највећим фондом награда од оснивања такмичења до данас!!
Добродошли!

Најављује се наше Међународно такмичење соло певача "Лазар Јовановић", јубиларни 15. пут, и то на новој адреси! Од сада као једно од најважнијих оперских такмичења у земљи, у Задужбини Илије М. Коларца, са највећим фондом награда од оснивања такмичења до данас!!
Добродошли!

Са Тобом, у пустињи

satobomupustinji31. август у 19 часова
Музеј Вука и Доситеја
Улаз слободан

У четвртак, 31. августа у Музеју Вука и Доситеја наступиће младе уметнице, стални сарадници организације Културни елемент:Мина Глигорић (сопран) и Ана Спремић (клавир). Концерт под називом "Са Тобом, у пустињи" посвећен је америчкој песникињи Емили Дикинсон, а публика ће поред приче о Емили бити у прилици да чује композиције савремених америчких и српских композитора. Као и до сада и овај летњи концерт је организован у сарадњи Народног музеја и Културног елемента​, у оквиру манифестације Музеј у срцу града.

ЛЕТЊА СЕРЕНАДА

serenada.jpg

Културни елемент вас позива на још један у низу летњих концерата у сарадњи са Народним музејем

ЛЕТЊА СЕРЕНАДА


Youkali - classical trio
Катарина Радовановић, сопран
Стеван Каранац, тенор
Дијана Ђорић, клавир

29. Јул 2017. у 19 часова
Музеј Вука и Доситеја
Улаз слободан

Културни елемент отворио изложбу „Едгар Дега. Тренуци посматрања“

dega

Синоћ смо у препуној Галерији САНУ имали ту част да отворимо изложбу Народног музеја „Едгар Дега. Тренуци посматрања“. Специјално за ову прилику Културни елемент приредио је посебан музичко-плесни перформанс који је уједно био и велико изненађење вечери. Пратећи један од главих лајтмотива Дегаовог стваралаштва балерине Марина Милетић и Душанка Каличанин су учиниле живим слике које је стварао велики Дега, док је пијанисткиња Дина Чубриловић изводила композиције Дегаових савременика - Дебисија и Фореа. Након великог аплауза и бројних позитивних реакција публике, церемонија отварања се наставила. Присутне је поздравио академик Душан Оташевић, директор Галерије САНУ, а након обраћања директорке Народног музеја Бојане Борић Брешковић, председник САНУ, академик Владимир С. Костић, прогласио је изложбу отвореном.

ТРЗАЈИ КРОЗ САН

trzaji_kroz_san

Концертом у Музеју Вука и Доситеја Културни елемент наставља сарадњу са Народним музејем у Београду у оквиру манифестације Музеј у срцу града.

ТРЗАЈИ КРОЗ САН

КАТАРИНА СТАНКОВИЋ, ХАРФА

6. Јул 2017. у 19 часова
Музеј Вука и Доситеја

Улаз слободан

Хрватски тенор затвара едицију „Победници“

LazaMatejНакон веома успешног концерта младе уметнице Милене Дамњановић организација Културни елемент наставља са серијом концерата у оквиру едиције „Победници“. Кроз ову едицију Културни елемент жели да представи најбоље соло певаче са 14. Међународног такмичења соло певача „Лазар Јовановић“. На последњем, у низу концерата у Галерији Коларчеве задужбине наступиће тенор из Хрватске Матеј Предојевић Петрић са гостима, уз клавирску подршку Дине Чубриловић. Његов реситал планиран је за среду, 28. јун у 18 часова, а на програму ће се наћи неке од најлепших оперских арија. Улаз на концерт је бесплатан.

Мина Глигорић у Народној библиотеци Србије

LazaMinaСледећи у низу концерата из едиције  „Победници“ је солистички концерт Мине Глигорић, који ће се одржати у суботу 24. јуна у Народној библиотеци Србије са почетком у 18 часова. Клавирски сарадник на овом концерту биће Зорка Миливојевић, виши уметнички сарадник на ФМУ у Београду. На овом концерту публика ће бити у прилици да чује соло песме немачких аутора, а млади критичар Мирко Јеремић обогатиће овај концерт причама о томе како су песме настајале и зашто су нам и данас битне

Концерт Милене Дамњановић

koncert milenaТоком јуна месеца, организација Културни елемент приређује едицију „Победници“ на којој ће се представити најбољи соло певачи са 14. Међународног такмичења соло певача „Лазар Јовановић“. Кроз серију концерата Културни елемент ће приказати оне који су се својим квалитетом посебно истакли.

Први у низу концерата биће солистички концерт Милене Дамњановић, који ће се одржати у петак 9. јуна у Галерији Прогрес са почетком у 20 часова. Клавирски сарадник на овом концерту биће пијаниста Владимир Глигорић.

Улаз на концерт је бесплатан.

Едиција „Победници“

edicija pobedniciТоком јуна месеца, организација Културни елемент приређује едицију „Победници“ на којој ће се представити најбољи соло певачи са 14. Међународног такмичења соло певача „Лазар Јовановић“. Кроз серију концерата Културни елемент ће приказати оне који су се својим квалитетом посебно истакли.

У великој конкуренцији од преко стотину такмичара издвојили су се: Милена Дамњановић, Мина Глигорић и Матеј Предојевић Петрић.

Први у низу концерата биће солистички концерт Милене Дамњановић, који ће се одржати у петак 9. јуна у Галерији Прогрес са почетком у 20 часова. Клавирски сарадник на овом концерту биће пијаниста Владимир Глигорић.

Затим, на концерту у Народној библиотеци Србије, 24. јуна у 18 часова сопран Мина Глигорић изводиће соло песме немачких аутора. На последњем концерту из едиције „Победници“ наступиће тенор из Хрватске Матеј Предојевић Петрић. Његов реситал планиран је за среду, 28. јун у 18 часова.

Улаз на све концерте је бесплатан.

Нови успеси чланова

naslovnaОрганизација Културни елемент већ дуги низ година бави се унапређивањем и поспешивањем културе и културне свести у нашој земљи. У сарадњи са многим културним установама организоване су представе, концерти, изложбе и друге културне манифестације.

Само у протеклих седам дана, наши чланови су остварили низ важних успеха и достигнућа.

Пре свега Иван Плазачић и Илија Вишњић су имали премијеру представе СЛУЖАВКА ГОСПОДАРИЦА у СКЦ-у у продукцији Оперосе, затим Славен Чича је успешно ускочио у представу ЈАДНИЦИ у Опери и театру Мадленианум.

Председник Културног елемента Тадија Милетић је одржао оперску радионицу у Опери и театру Мадленианум у оквиру Европских оперских дана, а наши чланови Јована Чуровић и Стеван Каранац су учествовали у гала концерту оперског студија Народног позоришта у Београду.

Честитамо нашим члановима на фантастичним достигнућима!

Са колена на колено

sakolenanakolenoКултурни елемент у сарадњи са Народним музејем реализује нови концерт

СА КОЛЕНА НА КОЛЕНО

У петак, 19. маја са почетком у 19 часова у дворишту Музеја Вука и Доситеја представиће се певачка група и инструментални ансамбл кавала Одсека за традиционално музичко извођаштво Музичке школе „Мокрањац“.

Наступ се организује у склопу манифестације Музеји Србије, десет дана од 10 до 10, чиме је започет и нов циклус сарадње између Народног музеја и Културног елемента.

Улаз на концерт је бесплатан.

Народни музеј доделио захвалницу Културном елементу

nmuzej 2nmuzej 1Тадија Милетић, председник Културног елемента је данас на свечаности поводом дана Народног музеја у Београду примио захвалницу за остварену успешну сарадњу у претходној години. Захвалницу му је уручила директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић. Сарадња Културног елемента и Народног музеја је започела прошле године у оквиру сарадње на пројекту "Музеј у срцу града" током које је Културни елемент наступио у низу запажених концерата, а биће настављена и ове.

Амадеус - Писма композитора

amadeusplakatНов жанр, нова прича!
Концерт-представа „АМАДЕУС“
Среда, 26. април 2017. године у 20 часова
Конак кнегиње Љубице

Након великог успеха концерта-представе о Чајковском Културни елемент у сарадњи са Музеј града Београда у оквиру сезоне „Музички сводови Београда“ вам представља још једну концерт-представу из циклуса „Портрети композитора“. У среду, 26. априла у 20 часова кроз писма и музику приближићемо публици личност, али и стваралаштво једног од најгенијалнијих композитора у историји. Поред тога што је био музички геније, Моцарт је био и мајстор игре и животне радости, а где се срећу игра за инструментом и игра у животу покушаћемо да откријемо баш кроз овај концерт-представу! Уједињујћи на сцени музичаре и глумце, пред београдском публиком ће се представити Стеван Каранац (тенор), Јована Чуровић (сопран), Катарина Алексић (виолина), Иван Плазачић (баритон), Дина Чубриловић (клавир), као и младе глумице Емилија Несторовић и Исидора Милиновић. Режију потписује редитељ Тадија Милетић,  специализован за оперу и музички театар.

Концерт је бесплатан, а број посетилаца ограничен.

Обавезно пријављивање на: muzickisvodovi@kulturnielement.org

Контакт: ‎+381 69 513 57 55

ЗИМСКО ПУТОВАЊЕ - Јулиан Орлисхаузен и Борис Радуловић

ZimPutPostCMYKsmanjenoУ сарадњи са Музејем града Београда Културни елемент вас позива на нови концерт у оквиру концертне сезоне „Музички сводови Београда“. 
 
Зимско путовање
26. март 2017. године у 20 часова
Конак кнегиње Љубице
На програму је познати циклус Франца Шуберта - Зимско путовање. Програм изводе гости из Немачке, баритон интернационалне каријере Јулиан Орлисхаузен, као и наш прослављени пијаниста са сталним боравком у Келну, Борис Радуловић. 
 
Зимско путовање
Овај низ од 24 Шубертове песме, компоноване на стихове Вилхелма Милера не чује се често на концертним подијумима и прави је изазов како са музичког тако и са драмског аспекта. Са друге стране, саме димензије циклуса, који у интергралном извођењу траје око 70 минута, захтевају од певача велику концентрацију, јер поседује драмски интензитет налик великим сценским или вокално-инструменталним делима. У својим стиховима, Милер описује усамљеног јунака који након неостварене љубави одбачен лута леденим пределима, враћајући у прошлост, како би боље разумео садашњост.

Улаз на концерт је бесплатан, а за даље информације нам можете писати на info@kulturnielement.org

Завршено 14. Међународно такмичење соло певача "Лазар Јовановић"

zavrseno takmicenjeУ недељу, 11. децембра, завршним концертом и доделом награда и диплома свечано је затворено овогодишње, 14. по реду, Међународно такмичење соло певача "Лазар Јовановић". Након објављивања последњих резултата, најбољи из сваке категорије наступили су на завршном концерту у препуној сали Музичке школе "Мокрањац", а одмах затим наставили смо са свечаном церемонијом на којој је председник Културног елемента Тадија Милетић  доделио дипломе свим награђеним учесницима, прогласио добитнике специјалних награда и најавио велика унапређења и позвао све да нам се придруже и следеће године на јубиларном - 15. Такмичењу!
Комплетан списак свих награђених, као и списак свих добитника специјалних награда можете прегледати на линку
www.kulturnielement.org/takmicenjelazarjovanovic
Културни елемент се још једном захваљује свим сарадницима, пријатељима и учесницима.
Видимо се на следећем Такмичењу!

Гостовање - " Quod Fatum" у Сремској Митровици

18Културни елемент је остварио своје прво гостовање! Са концерт-представом " Quod Fatum " смо гостовали у Сремској Митровици у позоришту Добрица Милутиновић. Представа је имала премијеру пре неколико месеци, на затварању прве сезоне "Музичких сводова Београда"

Редитељ - Тадија Милетић
Петар Иљич Чајковски - Александар Вучковић
Надежда фон Мек - Тамара Радовановић

Музичари :
Стеван Каранац, тенор
Милош Чорлија, виолина
Дина Чубриловић, клавир
Наратор Предраг Милетић

Продуцент Вук Милетић
Фотографије Иван Плазачић

Нова сезона ''Музички сводови Београда" биће отворена музичко-сценским перформансом Plaisir d'amour

18У сарадњи са 56. Октобарским салоном, Културни елемент и Музеј града Београда вас позивају на музичко-сценски перформанс „Plaisir d'amour“.
Перформанс ће се одржати у суботу 29. октобра са почетком у 20ч у Музеју града Београда, Ресавска 40б, а том приликом ће се свечано отворити и друга по реду концертна сезона „Музички сводови Београда“.

О перформансу „Plaisir d'amour“

Уједињујући музику, театар и покрет, а у симбиози са идејом овогодишњег Октобарског салона, музичко-сценски перформанс „Plaisir d'amour“ представља пламен натприродне љубави. Инспирисани познатом песмом композитора Жан-Пол-Егид Мартинија, на стихове Жан-Пјер Кларис де Флоријана, ауторски тим композитор Иван Плазачић, редитељ Тадија Милетић и кореограф Марина Милетић креирали су корео-музичко дело рефлектујући питање које се већ вековима намеће а то је како достићи и одржати пламен вечите љубави.

О концертној сезони „Музички сводови Београда“

Уз жељу да публици понуди разноврсне и атрактивне концерте, као и ново, још невиђено искуство Културни елемент је покренуо низ концертних активности у сарадњи са Музејем града Београда. Сједињујући музику са другим уметностима, идеја ове сезоне је да сваки од концерата буде приказан као својеврсна уметничка форма. Музички уредник сезоне је пијанисткиња Дина Чубриловић, а сама реализација концерата укључује велики број чланова Културног елемента. До сада су реализовани концерти домаћих и интернационалних уметника у Конаку кнегиње Љубице, а у сезони 2016/17 планирани су догађаји у свим музејима у саставу Музеја града Београда.

Међународно такмичење соло певача "Лазар Јовановић"

Objava

Међународно такмичење соло певача "Лазар Јовановић", значајна едукативна манифестација одржава се ове године 14. пут, а први пут под окриљем Културног елемента!

Такмичење је основано 2004. године од стране Музичког друштва "Станковић" и до 2015. године се одржавало у оквиру активности музичке школе "Станковић". Ове године се одржава у свечаној сали Музичке школе "Мокрањац" од 8 - 11 децембра. 

Позивамо Вас да заједно стварамо музику и уживамо у младим талентима! Добродошли!

За више информација кликните овде

Концертом "Записи пред сан" свечано затворена летња манифестација "Музеј у срцу града"

zapisipredsanУ суботу, 15. септембра у Музеју Вука и Доситеја концертом ''Записи пред сан'' е свечано затворена серија летњих концерата и манифестација ''Музеј у срцу града''! На концерту који је остварен кроз сарадњу Културног елемента и Народног музеја наступио је вишеструко награђивани хармоникаш Марко Лукић. Он је свирао дела која по својој музичкој структури личе на поетичне спискове и поново је оживео записе јапанске књижевнице из Х века. Настао у златном добу јапанске поезије, дневник ''Записи пред сан'' је вековима циркулисао на двору, а захваљујући том препознатљивом јапанском принципу, који подразумева савршено одржавање равнотеже између традиције и промена, ми смо и данас у прилици да се поистоветимо са овим делом.
Марко Лукић, Хармоника
Организациони тим : Тадија Милетић, Дина Чубриловић, Иван Плазачић, Вук Бабовић, Никола Каловић, Ана Спремић, Тамара Ракић
ПР Ана Радоичић
Фотографије: Иван Плазачић

Портрети композитора

Cover photoУ жељи да публици понудимо разноврсне и атрактивне концерте, креирали смо програмску целину Портрети композитора у којој ћемо кроз концерте-представе представити неке од најзначајнијих композитора из сфере класичне музике. Уједињујући на сцени музичаре и глумце, приказаћемо композиторе, њихово стваралаштво и бурне животне приче кроз писма која су писали драгим и блиским људима око себе. Пропутујмо историјом кроз писмо! Концертна сезона „Музички сводови Београда“ је замишљена тако да буде лако доступна љубитељима музике, али и свима онима који то још увек нису постали. Најављујемо само нека од имена која ће бити у фокусу будуће тематске целине.

1.) Чајковски и Надежда фон Мек

Први у низу биће потпуно јединствени концерт-представа "Quod Fatum" посвећен Чајковском и његовом антологијском пријатељству са Надеждом фон Мек. Епистоларно пријатељство Надежде фон Мек и Чајковског и данас је једна од највећих мистерија у животу овог великог композитора. Размењујући преко 1.200 писама између 1877. и 1890. године Чајковски и Надежда фон Мек су оставарили значајну повезаност, иако се никада нису састали. За то време, Чејковски је написао нека од најзначајнијих дела: Виолински концерт, оперу Евгеније Оњегин, Пету и Шесту Симфонију, балете Успавана лепотица и Лабудово језеро... На овом концерту-представи наступиће музичари Милош Чорлија, Дина Чубриловић и Стеван Каранац, а писма ће интерпретирати глумица Тамара Радовановић у улози Надежде фон Мек и глумац Александар Вучковић у улози Чајковског. Режију потписује Тадија Милетић.

2.) Брамс, Клара и Шуман

Троструко пријатељство Брамса, Шумана и велике пијанисткиње Кларе Шуман је оставило дубок траг у стваралаштву два велика романтичара. Зашто је Брамс отишао из стана који се налазио одмах изнад куће Шуманових и да ли је јача љубав или верност дата пријатељу, тек су нека од питања која навиру. Сазнаћемо још много нових информација из писама које су размењивали! Оно што је сигурно је да су многе композиције настале баш из овог необичног пријатељства...

3.) Моцарт

Портрет једног од најгенијалнијих композитора у историји, био је инспирација за многе представе и тема великих филмова попут Формановог „Амадеуса“. Невезано за то ова тема је и даље забавна, а Моцартова лакоћа музицирања и живљења фасцинира нас и данас. Где се срећу игра за инструментом, игра у животу, али и плесне минијатуре покушаћемо да откријемо баш на овом концерту-представи.

4.) Шопен и Жорж Санд

Још један велики романтичар и његова муза. Две супротности, две различите природе. Шопен је био као његова музика - интровертан, сањалачке природе, немиран и полетан, а Жорж је била сушта супротност - слободног духа, гласна, тврдоглава и испред свог времена. Како су се волели ''жена у панталонама'' и ''болешљиви композитор'' спознаћемо кроз ноте, књиге и, пре свега, писма...

Ана Радоичић је нови ПР Културног елемента

logo kockaСа поносом вам објављујемо да је од данас нови ПР организације Културни елемент
Ана Радоичић. Желимо јој много лепих заједничких пројеката!
За све даље медијске контакте и сарадње можете јој се обратити на ana.radoicic@kulturnielement.org или pr@kulturnielement.org

Делић душе састава “Отрочента”

QuadwebУ оквиру сарадње са Кућом краља Петра I, Културни елемент вас позива на концерт "Делић Душе" у извођењу састава Отрочента.

 

Делић душе

Певачки састав

ОТРОЧЕНТА

 

Субота, 20 август 2016. у 20 часова

Кућа краља Петра

 

 

БИОГРАФИЈА

Музички састав Отрочента првенствено изводи изворне песме свих словенских народа, негујући и све словенске језике. Ансамбл је основан је 2011. године, првобитно као мушки певачки састав. Временом су мењли свој облик и тренутно наступају у мешовитом саставу који чине Богдан Божић, Сања Стевановић, Александар Тодоров и Урош Недић. Њихови наступи обогаћени су и инструменталном пратњом и звуцима гитаре, фруле и тарабуке, а све у циљу подсећања на вредности и значај словенске традиције и културе. Овај млади певачки састав иза себе већ има неколико истакнутих наступа и великих концерата, верују да је уметност ту за све нас и зато се труде да праве перформансе на отвореном, у парковима и на улицама. Популарни су њихови снимци где певају у јавном простору, без најаве, како би зауставили време бројним пролазницима у Кнез Михаиловој улици. Представљају се као словенска деца, што на старословенском значи отрочента.

 

О КОНЦЕРТУ

Упркос расправама о прапостојбини старих Словена, нити њиховог нематеријалног културног наслеђа препознајемо и данас. Невезујући се за данашње границе и новонастале државе и републике, трагови те неоткривене прапостојбине и тог специфичног ”словенског ткања” очували су се кроз легенде, музику, култ породичног стабла… Све је претило да сваки траг ове богате традиције нестане, али тај делић душе, преносећи се с колена на колено одолевао је неумитном зубу времена. Уз жељу да сачувамо магични вез прапостојбине, у којој се ”више воли песма, од гвожђа и ратних труба” пронашли смо чуваре традиције, словенску децу – музички састав Отрочента. У томе нам је помогла и Лидија Јакшић, у име Куће краља Петра, културног центра који чува традицију наших предака. Захваљујући њима, верујем да ћемо бити у прилици да се још једном подсетитмо колики је значај словенске традиције и културе, а уз музику можда поново осетимо тај (не)скривени делић душе, делић наших предака, делић наше прошлости …

Дина Чубриловић, пијанисткиња и музичка уредница Културног елемента

Улаз на концерт је бесплатан, а даље информације можете добити ако нам пишете на info@kulturnielement.org

Quod Fatum - Писма Чајковског и Надежде фон Мек

QuadwebУ оквиру сезоне '' Музички сводови Београда'' Културни елемент и Музеј града Београда вас позивају на потпуно јединствен концерт "Quod Fatum" посвећен Чајковском и његовом антологијском пријатељству са Надеждом фон Мек.

 

 

Quod Fatum

Писма Чајковског и Надежде фон Мек

 

Петак, 29 јул 2016. у 20 часова

Конак кнегиње Љубице

 

Тамара Радовановић, Надежда фон Мек
Александар Вучковић, Петар Иљич Чајковски


Милош Чорлија, виолина
Дина Чубриловић, клавир
Стеван Каранац, тенор

 

Режија
Тадија Милетић

 

Епистоларно пријатељство Надежде фон Мек и Чајковског и данас је једна од највећих мистерија у животу овог великог композитора. Размењујући преко 1.200 писама између 1877. и 1890. године Чајковски и Надежда фон Мек су оставарили значајну повезаност, иако се никада нису састали. За то време, написао је нека од најзначајнијих дела: Виолински концерт, оперу Евгеније Оњегин, Пету и Шесту Симфонију, балете Успавана лепотица и Лабудово језеро...

 

Улаз на концерт је бесплатан, а даље информације можете добити ако нам пишете на info@kulturnielement.org

Аркадијска идила - Трио Алконост

Arkadija web

Након великог успеха претходног концерта, Културни елемент наставља сарадњу са Народним музејем кроз летње музичке вечери у Музеју Вука и Доситеја у оквиру програма "Музеј у срцу града".

Аркадијска идила - Трио Алконост

Четвртак, 28 јул 2016. у 20 часова

Музеј Вука и Доситеја

Концертом ''Аркадијска идила'', који ће се одржати у четвртак 28. јула са почетком у 20ч, представићемо вам трио ''Алконост" који чине: сопран Јована Чуровић, флаутисткиња Ана Радоичић и пијанисткиња Дина Чубриловић. Инспирисане античким митовима, импресионистичким пределима и ренесенсном поезијом, оне ће изводити дела Деспића, Дебисија, Мукеа и Гласа.

ПРОГРАМ

К. Дебиси: Антички епиграфи
Призивање Пана, бога летњег ветра
За гроб без имена

Д. Деспић: Дубровачки канцонијер
Верност
Блаженства
Јади
Чежња
Цевет лепе младости

Ж. Муке: Сонатина за флауту и клавир ''Панова фрула''
Пан и пастири
Пан и птице

К. Дебиси - Трио Алконост : Заборављени напеви

Ф. Глас: Трилогија

Улаз на концерт је бесплатан, а за даље информације нам можете писати на info@kulturnielement.org

ГЛАСОВИ ПОД СВОДОВИМА - Voce chamber choir

Koncert 1 mediji final smanjenoКултурни елемент и Музеј града Београда имају част да вас позову на концерт у оквиру концертне сезоне "Музички сводови Београда" и обележавања 400 година од смрти Вилијема Шекспира.

ГЛАСОВИ ПОД СВОДОВИМА

Voce Chamber Choir, Лондон, Велика Британија

Диригент; Сузи Дигби ОБЕ

Субота, 25 јун 2016. у 20 часова

Конак кнегиње Љубице

Присуствујте јединственој прилици, подсетимо се Шекспирових сонета, уживајмо уз посебан одабран програм, у којем је чак и Стеван Мокрањац! Voce је камерни хор основан 2003 године. Наступали су широм Европе, Африке и Америке, са концертима у Италији, Француској, Летонији, Немачкој, Шпанији, Тунису, Португалу и Уједињеном краљевству. Године 2013. наступали су са Мик Џегером у лондонском Хајд Парку, уз вишемилионску публику.

Улаз на концерт је бесплатан, а даље информације можете писати на info@kulturnielement.org

Тадија Милетић наступио у насловној улози мјузикла ''Јадници'' у позоришту Мадленианум

Тадија Милетић, председник Културног елемента, представио се пред београдском публиком као Мариус у култном мјузиклу "Јадници'', позоришта Мадленианум у Земуну.

Продужена изложба "Траг генерација"

produzena izlozba

Подсећамо вас да је због изузетног интересовања изложба "Траг генерација" продужена до десетог јануара!

Радно време Конака кнегиње Љубице у ова наредна три дана је:
петак од 10 - 5 субота од 12 - 8 недеља од 10 - 2

У недељу у подне вас позивамо на последње ауторско вођење кроз изложбу! Са вама ће бити аутор Тадија Милетић.

Искористите заиста последњу прилику да обиђете ову вредну колекцију коју је до сада видело на хиљаде људи!

Добродошли сте! Још једном, желимо вам срећан Божић

Отварање пратеће изложбе поводом годишњице оснивања

Поводом четврте годишњице оснивања организације Културни елемент, у Земуну је отворена пратећа изложба "Траг генерације". По магловитом дану, у павиљону на Земунском кеју код ресторана Венеција је отворена изложба фотографија одабраних предмета који су изложени у Конаку кнегиње Љубице. Отварању су присуствовали представници општине Земун, чија је подршка била од изузетне важности за остварење целокупне изложбе.

Обележавање годишњице оснивања организације

DSC 3137

Организација Културни елемент је обележила четврту годишњицу оснивања. На дан оснивања, 20. децембра у Конаку кнегиње Љубице је одржано ауторско вођење кроз изложбу које је водио аутор Тадија Милетић. Вођењу је између осталих присуствовало и неколико група странаца, а након њих и глумац чији је предмет изложен Иван Босиљчић са супругом Јеленом Томашевић и породицом. Сутрадан, у павиљону на Земунском кеју код ресторана Венеција је отворена пратећа изложба "Траг генерације" на отвореном. По магловитом дану је отворена изложба фотографија одабраних предмета који су изложени у Конаку кнегиње Љубице. Отварању су присуствовали представници општине Земун, чија је подршка била од изузетне важности за остварење целокупне изложбе.

Трећа редовна скупштина Културног елемента

Обавештавамо све чланове и симпатизере Културног елемента да ће годишња скупштина Културног елемента бити одржана у понедељак, 22.12.2013. године, у Народном позоришту у Београду, са почетком у 18 часова.

narodno pozoriste1

Ауторско вођење кроз изложбу у недељу, 13. децембра

tragvodjenjeАуторско вођење кроз изложбу Уз ову фотографију коју смо добили од посетиоца вас позивамо да у недељу 13. децембра у подне присуствујете ауторском вођењу кроз изложбу "Траг генерација" у Конаку кнегиње Љубице. Са вама ће бити аутор изложбе Тадија Милетић, који ће вас провести кроз породице и испричати причу о настанку изложбе.

Изложба "Траг генерација"

traggeneracijapromo2Изложба Изложба под називом "Траг генерација" биће отворена у среду, 25. новембра, у 19 сати у Конаку кнегиње Љубице у Београду. - Преко тридесет породица ће изложити на десетине предмета из своје породичне историје и показати нам шта је то што су чували генерацијама. Међу предметима знаменитих појединама попут Персиде Карађорђевић налазе се и лични детаљи породичне традиције наших савременика попут глумца Ивана Босиљчића, драматурга и редитеља Синише Ковачевића, глумице Љиљане Благојевић, диригента Весне Шоуц, соло певача Оливера Њега, пијанисте Николе Рацкова, и многих других - каже Тадија Милетић, председник организације Културни елемент, која изложбу реализује у сарадњи са Музејом града Београда.

Изложба Изложба под називом "Траг генерација" биће отворена у среду, 25. новембра, у 19 сати у Конаку кнегиње Љубице у Београду. - Преко тридесет породица ће изложити на десетине предмета из своје породичне историје и показати нам шта је то што су чували генерацијама. Међу предметима знаменитих појединама попут Персиде Карађорђевић налазе се и лични детаљи породичне традиције наших савременика попут глумца Ивана Босиљчића, драматурга и редитеља Синише Ковачевића, глумице Љиљане Благојевић, диригента Весне Шоуц, соло певача Оливера Њега, пијанисте Николе Рацкова, и многих других - каже Тадија Милетић, председник организације Културни елемент, која изложбу реализује у сарадњи са Музејом града Београда.


Аутор:
Тадија Милетић

Продукција:
Вук Милетић

Графичка припрема, фотографија и дизајн:
Иван Плазачић

Односи са јавношћу:
Нада Јефтенић

Дебељак, Босиљчић, Ковачевић, Благојевић, Салаћанин, Седлар, Најхолд, Салом, Тошковић, Чубриловић, Милетић, Стојановић, Здравковић, Стефановић, Марковић, Хаџић, Ненадовић, Игњатовић, Раденковић, Вукановић, Живчић, Вујић, Јованов, Њего, Рацков, Лалић, Боровић, Шоуц, Бралић, Дракулић, Јовић, Ковачевић, Павловић.

Концерт "Меланхолија"

PlakatMelanholija

 


ЕКСКЛУЗИВНО - концерт МЕЛАНХОЛИЈА!
Културни елемент у сарадњи са Музејем града Београда наставља нову концертну сезону „Музички сводови Београда“!


Након великог успеха првог концерта, настављамо са атипичним и интересантним концертним активностима у Конаку кнегиње Љубице и другим објектима Музеја града Београда. Концертом ''Меланхолија", који ће се одржати у суботу 31. октобра са почетком у 20ч, представићемо Катарина & Љубица дуо, чији наступи су синтеза музике, књижевности, глуме, плеса и визуелних уметности. Дођите да заједно уживамо, окружени Диреровим графикама, у данима завршетка изложбе!

Концерт је бесплатан, а број посетилаца ограничен.

Обавезно пријављивање на:
muzickisvodovi@kulturnielement.org или на број +381 60 3750385

Дирер као инспирација

direrkaoinspiracija

 


ЕКСКЛУЗИВНО - концерт ДИРЕР КАО ИНСПИРАЦИЈА!
Културни елемент у сарадњи са Музејем града Београда Вам представља нову концертну сезону - Музички сводови Београда!


Уз жељу да публици понуди разноврсне и атрактивне концерте, као и ново, још невиђено искуство Културни елемент покреће низ концертних активности у Конаку кнегиње Љубице и осталим објектима Музеја града Београда. Сједињујући музику са другим уметностима, сваки од концерата у новој концертној сезони биће приказан као својеврсна уметничка форма. Првим концертом ''Дирер као инспирација'', који ће се одржати у суботу 26. септембра са почетком у 19ч, представићемо ансамбл Београдски барок и свечано отворити концертну сезону! Позивамо вас да нам се придружите, и присуствујете концерту окружени изванредним делима Албреха Дирера!

Концерт је бесплатан, а број посетилаца ограничен.

Обавезно пријављивање на:
muzickisvodovi@kulturnielement.org или на број 060/55-82-915

Културни елемент поклања полуконцертни клавир

Културни елемент поклања полуконцертни клавир! Заиста, није шала! Донирамо клавир појединцу или институцији, односно оном који нам напише писмо у коме ће образложити зашто је клавир потребан баш њему, и све то пошаље на info@kulturnielement.org! Свако нам може писати! Одабир срећног добитника ће по завршетку конкурса урадити одбор организације, и о резултатима ће сви пријављени бити обавештени у року од две недеље. Поделите ову вест са сваким ко би био заинтересован! Наставите да пратите Културни елемент!

klavirpoklon

Конкурс за изложбу

Очување традиције кроз породична наслеђа
Културни елемент организује велику изложбу под називом "Очување традиције кроз породична наслеђа"! Шта је то што чувамо генерацијама, и преносимо са колена на колено, као највећу породичну вредност? Хајде да сазнамо! Погледајте конкурс, и поделите га са свима којима би се допала идеја! Пријавите се за изложбу! За сва питања пишите нам на info@kulturnielement.org. Хајде да заједно сазнамо шта су наше највеће породичне вредности!

izlozba2015II

Буђење фестивала

budjenjefestivala20154Буђење фестивала, свечаност поводом 40-ог Фестивала монодраме и пантомиме.
Након изузетног успеха који је постигло оригинално "Буђење културе" 2013 године, Културни елемент изводи поново композицију "Културна опсесија" на јубиларном 40-ом Фестивалу монодраме и пантомиме на Земунском кеју, 22. јуна ове године. Тиме ће се фестивал свечано отворити, уз пригодан програм. Овај пут ће нам се придружити бројни пантомимичари, као и лутке из Позоришта лутака "Пинокио".

Нови визуелни идентитет

Организација "Културни елемент" је модернизовала свој лого. Аутор визуелног идентитета је дизајнер Мирослава Ђорђевић. Лого је црвене боје, и означава симболизована слова К и Е, а истовремено и представља тачку уједињења, различитих путева који се окупљају на једном месту, у циљу заједничке боље будућности. Аутор видео презентације је Иван Плазачић.

Kulturni element from Kulturni Element on Vimeo.

Балет Проклета авлија

Чланови Културног елемента Вук Милетић, Мираш Вуксановић, Милица Јевић и Тијана Шебез су били део тима који је креирао и извео балетски спектакл "Проклета авлија". Представа која је премијерно изведена у оквиру овогодишњег фестивала Будва град театар побрала је неподељене симпатије публике која је овацијама наградила учесника након сваког од три извођења на сцени између цркава.

Премијера опере "Љубавни напитак"

Опера "Љубавни напитак" по музици Гаетана Доницетија премијерно је изведена 15.02.2014. године, на великој сцени Камерне опере Мадленианум. Након неколико представа у којима је успешно радио као асистент режије, ово је прва оперска режија младог драматурга и редитеља Тадије Милетића. Поред Тадије Милетића, у представи такође учествују и други чланови Културног елемента: Мираш Вуксановић,сценограф, као и певачи Иван Плазачић, Драгана Радовановић и Невена Ђорђевић. Свима њима Културни елемент честита премијеру!

Одржана скупштина Културног елемента

Дана 25.12.2013. године, у Народном позоришту у Београду, одржана је редовна, годишња скупштина Културног елемента.

   Том приликом, управни одбор Културног елемента се осврнуо на рад удружења у протеклој години, поменути су пројекти који су остварени у протеклом периоду, као што су догађај Буђење културе, одржан у центру града крајем јуна и сарадња са БИТЕФ фестивалом, која је резултирала пројектом у коме је Културни елемент поделио бројне публикације, везане за БИТЕФ фестивал, значајним културним институцијама из целе Србије. Најављени су бројни будући пројекти, од којих су неки већ започети, а предвиђена је и сарадња са другим фестивалима и културним институцијама, као и наставак пројекта везаног за дигитални Регистар споменика на територији Републике Србије.

   Овом приликом, породица Културног елемента је постала бројнија за неколико нових чланова, а формирана је и Омладина Културног елемента, која ће се састојати од чланова који нису професионалци.

Vaya con Dios

Представници Културног елемента,
Марина Милетић и Жељко Гроздановић, као подршка саставу "Дуо модерато" наступили су на концерту познате групе Vaya con Dios, у Арени.