Делић душе састава “Отрочента”

QuadwebУ оквиру сарадње са Кућом краља Петра I, Културни елемент вас позива на концерт "Делић Душе" у извођењу састава Отрочента.

 

Делић душе

Певачки састав

ОТРОЧЕНТА

 

Субота, 20 август 2016. у 20 часова

Кућа краља Петра

 

 

БИОГРАФИЈА

Музички састав Отрочента првенствено изводи изворне песме свих словенских народа, негујући и све словенске језике. Ансамбл је основан је 2011. године, првобитно као мушки певачки састав. Временом су мењли свој облик и тренутно наступају у мешовитом саставу који чине Богдан Божић, Сања Стевановић, Александар Тодоров и Урош Недић. Њихови наступи обогаћени су и инструменталном пратњом и звуцима гитаре, фруле и тарабуке, а све у циљу подсећања на вредности и значај словенске традиције и културе. Овај млади певачки састав иза себе већ има неколико истакнутих наступа и великих концерата, верују да је уметност ту за све нас и зато се труде да праве перформансе на отвореном, у парковима и на улицама. Популарни су њихови снимци где певају у јавном простору, без најаве, како би зауставили време бројним пролазницима у Кнез Михаиловој улици. Представљају се као словенска деца, што на старословенском значи отрочента.

 

О КОНЦЕРТУ

Упркос расправама о прапостојбини старих Словена, нити њиховог нематеријалног културног наслеђа препознајемо и данас. Невезујући се за данашње границе и новонастале државе и републике, трагови те неоткривене прапостојбине и тог специфичног ”словенског ткања” очували су се кроз легенде, музику, култ породичног стабла… Све је претило да сваки траг ове богате традиције нестане, али тај делић душе, преносећи се с колена на колено одолевао је неумитном зубу времена. Уз жељу да сачувамо магични вез прапостојбине, у којој се ”више воли песма, од гвожђа и ратних труба” пронашли смо чуваре традиције, словенску децу – музички састав Отрочента. У томе нам је помогла и Лидија Јакшић, у име Куће краља Петра, културног центра који чува традицију наших предака. Захваљујући њима, верујем да ћемо бити у прилици да се још једном подсетитмо колики је значај словенске традиције и културе, а уз музику можда поново осетимо тај (не)скривени делић душе, делић наших предака, делић наше прошлости …

Дина Чубриловић, пијанисткиња и музичка уредница Културног елемента

Улаз на концерт је бесплатан, а даље информације можете добити ако нам пишете на info@kulturnielement.org