Портрети композитора

Cover photoУ жељи да публици понудимо разноврсне и атрактивне концерте, креирали смо програмску целину Портрети композитора у којој ћемо кроз концерте-представе представити неке од најзначајнијих композитора из сфере класичне музике. Уједињујући на сцени музичаре и глумце, приказаћемо композиторе, њихово стваралаштво и бурне животне приче кроз писма која су писали драгим и блиским људима око себе. Пропутујмо историјом кроз писмо! Концертна сезона „Музички сводови Београда“ је замишљена тако да буде лако доступна љубитељима музике, али и свима онима који то још увек нису постали. Најављујемо само нека од имена која ће бити у фокусу будуће тематске целине.

1.) Чајковски и Надежда фон Мек

Први у низу биће потпуно јединствени концерт-представа "Quod Fatum" посвећен Чајковском и његовом антологијском пријатељству са Надеждом фон Мек. Епистоларно пријатељство Надежде фон Мек и Чајковског и данас је једна од највећих мистерија у животу овог великог композитора. Размењујући преко 1.200 писама између 1877. и 1890. године Чајковски и Надежда фон Мек су оставарили значајну повезаност, иако се никада нису састали. За то време, Чејковски је написао нека од најзначајнијих дела: Виолински концерт, оперу Евгеније Оњегин, Пету и Шесту Симфонију, балете Успавана лепотица и Лабудово језеро... На овом концерту-представи наступиће музичари Милош Чорлија, Дина Чубриловић и Стеван Каранац, а писма ће интерпретирати глумица Тамара Радовановић у улози Надежде фон Мек и глумац Александар Вучковић у улози Чајковског. Режију потписује Тадија Милетић.

2.) Брамс, Клара и Шуман

Троструко пријатељство Брамса, Шумана и велике пијанисткиње Кларе Шуман је оставило дубок траг у стваралаштву два велика романтичара. Зашто је Брамс отишао из стана који се налазио одмах изнад куће Шуманових и да ли је јача љубав или верност дата пријатељу, тек су нека од питања која навиру. Сазнаћемо још много нових информација из писама које су размењивали! Оно што је сигурно је да су многе композиције настале баш из овог необичног пријатељства...

3.) Моцарт

Портрет једног од најгенијалнијих композитора у историји, био је инспирација за многе представе и тема великих филмова попут Формановог „Амадеуса“. Невезано за то ова тема је и даље забавна, а Моцартова лакоћа музицирања и живљења фасцинира нас и данас. Где се срећу игра за инструментом, игра у животу, али и плесне минијатуре покушаћемо да откријемо баш на овом концерту-представи.

4.) Шопен и Жорж Санд

Још један велики романтичар и његова муза. Две супротности, две различите природе. Шопен је био као његова музика - интровертан, сањалачке природе, немиран и полетан, а Жорж је била сушта супротност - слободног духа, гласна, тврдоглава и испред свог времена. Како су се волели ''жена у панталонама'' и ''болешљиви композитор'' спознаћемо кроз ноте, књиге и, пре свега, писма...