Dina Čubrilović

Muzički urednik

Pijanistkinja Dina Čubrilović (Beograd, 1990.) je svoje niže i srednje muzičko obrazovanje stekla u MŠ Mokranjac u Beogradu, u klasama prof. Marije Tasovac i prof. Jasmine Joksimović. Svoje školovanje je nastavila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je završila osnovne i master studije u klasi prof. Dejana Stošića. Paralelno je sarađivala sa prof. Arbom Valdmom u čijoj je klasi završila specijalističke studije na ALU u Beogradu. Nakon toga usavršavanje je nastavila na Kraljevskom konzervatorijumu u Antverpenu u klasi kod renomirane pijanistkinje Poline Leščenko.

    Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade na takmičenjima i nastupala je u mnogim koncertnim salama Beograda. Izdvajaju se prva nagrada na pijanističkom takmičenju u Idriji (Slovenija) i prva nagradu u klavirskom duu sa pijanistkinjom Majom Vučković na takmičenju SIMC Slobomir. Pohađala je majstorske kurseve profesora Borisa Romanova, Arba Valdme, Pieta Kujkena, Daraija Ntake, Era Hejnonena, Antonija Romaniuka, Sergeja Leščenka, Poline Leščenko, Mihaela Udea i Edmunda Dejva.

     Nastupala je na festivalima u Belgiji (Klara, 2015., Sketch the Sound, 2015., Creative Week, 2016.), Srbiji (BELEF, 2014., Boljšoj festival, 2013.), Estoniji (SUVENIversiteet, 2012.), Hrvatskoj (LAUS, 2008.) i učestvovala je na projektima: Šuman i njegovi dvojnici (2010.), List – na putu do neba (2011.), Pulank : i monah i mangup (2013.). Kao kamerni muzičar ostvarila je zapažene nastupe sa umetnicima Branislavom Podrumac (sopran), Katarinom Aleksić (violina) i Dejvidom Besterom (violina), a sarađivala je i sa baletskim umetnicima Milošem Sofrenovićem (Austrija) i Ekom Noom (Belgija).

   U sezoni 2014/2015 bila je asistent repetitora u premijernoj postavci ''Don Đovanija'' u produkciji Flamanske Opere. Njene nastupe prenosio je Radio Beograd, a kao solista svirala je sa Simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla Vojske Stanislav Binički, u okviru proslave desetogodišnjice ALU. Premijerno je izvodila dela mladih srpskih autora, a neka od njih je imala priliku da svira i na festivalu KoMA.

   U želji da obogati svoje nastupe kreira projekte koji su interdisciplinarnog karaktera. Njen prvi samostalni projekat ''Izvan metafore sna'', posvećen je buto plesu i izveden je na festivalu mladih autora Sketch the Sound u Antverpenu. Nakon toga nastali su projekti ''Kraj jedne ere'' i ''Ne Ja'' posvećeni teatru i filmu, inspirisani Beketom i  Abasom Kiarostamijem. Na njenu inicijativu pokrenuta je serija neobičnih multimedijalnih koncerata u Muzeju grada Beograda sa idejom da se klasična muzika prezentuje na drugačiji i savremeniji način.

Trenutno je na prvoj godini doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti - studijski program Višemedijska umetnost, predaje u Muzičkoj školi "Slavenski" i sarađuje sa organizacijom Kulturni element kao pijanistkinja i muzički urednik.