Ivan Plazačić

Ivan Plazačić, bariton, započeo je studije na odseku za solo pevanje 2014. godine, u klasi profesora Nikole Mijailovića, dve godine pre no što je diplomirao na odseku za muzičku pedagogiju na Fakultetu Muzičke umetnosti, u Beogradu. Dok akcenat stavlja na napredovanje u pevačkoj karijeri, takođe učestvuje u mnoštvu projekata od kulturnog značaja, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Sezonu 2012/2013 otpočinje kao stipendista internacionalnog letnjeg kursa “Oper Oder Spree“, u Nemačkoj, a završava je ulogom Papagena, u Mocartovoj „Čarobnoj fruli“, koja se i dalje izvodi u operi i teatru „Madlenianum“.

Tokom 2014. godine, ostvaruje veliki broj projekata među kojima su „Ljubavni napitak“ Donicetija (uloga Belkorea), mjuzikl „Jadnici“, Kloda Mišela Šenberga, kao i opereta „Bečka krv“ Johana Štrausa II, u ulozi premijera Ipshajma fon Gindelbah-a. Te iste godine, započinje saradnju sa „Operosa“ operskim festivalom, za koji priprema ulogu Merkucija u Gunoovom „Romeu i Juliji“, dok ga „Austrijska barokna akademija“ nagrađuje nagradom „inzvaredan muzički talenat“.

Sezona 2015/2016 je takođe obeležena još jednom nagradom Austrijske barokne akademije – koncertom u Švecingenu, kao i zamenom za ulogu Guljelma u Mocartovoj operi „Tako čine sve“, Operosa festivala. Svoje usavršavanje nastavlja u Njujorku, gde kao stipendista, pohađa Internacionalni institut vokalne umetnosti, a potom i kao stipendista letnje škole „Mocarteum“ univerziteta.

Koncertom „Glasovi Evrope“ u ORF radiju u Beču, u organizaciji Austrijske barokne akademije.

Svoje umeće je unapređivao uz pomoć mnogih profesionalaca u polju, kao što su: Kristijan Hilc, Đorđe Nešić, Dženifer Larmor, Ketrin Hataja, Piter Maus, Snežana Brzaković, Suzana Riden, Marina Bartoli, Eraldo Salmieri, Minjon Dan, Rut Falkon, Šeril Milns, Volfgang Brendl i mnogi drugi.

Njegov rad još uključuje i pisanje klavirskog izvoda za operu „Gospođa Šindler“, američkog kompozitora Tomasa Morsa; honorarnu saradnju sa Operosa festivalom, kao fotograf i videograf; aranžer za pevačko društvo „Stanković“ i kamerni orkestar „Taurunum“; organizator i dizajner za međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“. Jedan je od osnivajućih članova nevladine organizacije „Kulturni element“.