Andrić - portret i zvuk

U subotu, 9. decembra u Muzeju Ive Andrića (Andrićev venac 8/I) Kulturni element u saradnji sa Muzejem grada Beograda priredio je umetnički program “Andrić - portret i zvuk”. Umetnički program pripremljen je u čast obeležavanja godišnjice od dobijanja Nobelove nagrade  (10. Decembar 1961. godine). Na ovom događaju koji se u stanu Ive Andrića, u kome je pisac, sa suprugom Milicom Babić, živeo od 1958. godine nastupio je klavirski kvartet “Animato”, kao i naš poznati glumac Tihomir Tika Stanić. Već na samom početku, publika je zanemelna pred uverljivim izvođenjem Tihomira Stanića, koji je dodatno bio pojačan zbog neverovatne fizičke sličnosti između Andrića i Stanića. Članice ansambla “Animato” izvodile su romantične kompozicije raskošnog zvuka. Klavirski kvartet Turine podsetio nas je na španske večeri i “Razgovore s Gojom”, dok je Bridžova Fantazija oslikavala Andrićev beg od samoće u koncertne sale ispunjene žamorom publike i muzikom.

Koncerti u ateljeu - Amalia Miler

Samo 24 časa nakon prvog koncerta i nastupa Muzičke škole Mokranjac, pod organizacijom Kulturnog elementa i Muzeja grada Beograda održao se i drugi koncert u okviru programa "Koncerti u ateljeu". U nedelju, 3. decembra u 19 časova pred beogradskom publikom nastupila je Amalia Miler.
Projekat podržan od strane Opštine Vračar.
Foto: AV TEAM PRODUCTION

Koncerti u ateljeu - Muzička škola Mokranjac

Kulturni element i Muzej grada Beograda organizovali su koncerte u Muzeju Paje Jovanovića (Muzej Paje Jovanovića). Na prvom koncertu u subotu 2. decembra u 19 časova nastupili su učenici Muzička škola Mokranjac sa odseka za tradicionalno pevanje i sviranje zajedno sa svojim profesorom Milošem Nikolićem. U prelepom kamernom ambijentu publika je slušala tradicionalne narodne melodije i zvuke tradicionalnih srpskih instrumenata.
Projekat podržan od strane Opštine Vračar.
Foto: AV TEAM PRODUCTION

Crveni oktobar

1U saradnji sa Muzejem grada Beograda, a u okviru otvaranja treće koncertne sezone organizacije Kulturni element „Muzički svodovi Beograda“, dana 29. oktobra 2017. godine sa početkom u 20 časova u Muzeju grada Beograda u Resavskoj održan je performans pod nazivom "Crveni oktobar".

Opširnije: Crveni oktobar

Edicija „Pobednici“

edicija pobedniciTokom juna meseca2017. godine, organizacija Kulturni element započela je ediciju „Pobednici“, koja je osmišljena tako da se kroz nju predstave najbolji solo pevači sa 14. Međunarodnog takmičenja solo pevača „Lazar Jovanović“. Kroz seriju koncerata Kulturni element je želeo da prikaže sve one koji su se svojim kvalitetom posebno istakli. U velikoj konkurenciji od preko stotinu takmičara izdvojili su se: Milena Damnjanović, Mina Gligorić i Matej Predojević

Opširnije: Edicija „Pobednici“

Sa kolena na koleno

sakolenanakolenoNa inicijativu Narodnog muzeja u Beogradu i manifestacije "Muzeji Srbije, od 10 do 10" Kulturni element je organizovao još jedno muzičko veče u Muzeju Vuka i Dositeja. U skladu sa Vukovim i Dositejevim delovanjem na očuvanju i negovanju narodnog jezika i nasleđa predstavili smo mlade umetnike, učenike Muzičke škole "Mokranjac", specijalizovane za izvođenje srpske tradicionalne muzike.

Opširnije: Sa kolena na koleno

Amadeus

MOCART PLAKAT. smallNakon velikog uspeha koncerta-predstave o Čajkovskom pod pod nazivom Quod Fatum, Kulturni element u saradnji sa Muzejem grada Beograda u okviru sezone „Muzički svodovi Beograda“ je izveo još jednu koncert-predstavu iz ciklusa „Portreti kompozitora“. Kroz pisma i muziku, na prvom spratu Konaka kneginje Ljubice publici je predstavljena ličnost, ali i stvaralaštvo jednog od najgenijalnijih kompozitora u istoriji.

Opširnije: Amadeus

Zimsko putovanje

Zimsko putovanje plakat koncertaU saradnji sa Muzejem grada Beograda a u okviru koncertne sezone organizacije Kulturni element „Muzički svodovi Beograda“, dana 26. marta 2017. godine sa početkom u 20 časova u Konaku kneginje Ljubice pred krcatom salom pod svodovima održan je koncert pod nazivom "Zimsko putovanje". Na programu je bio poznati ciklus Franca Šuberta - Zimsko putovanje. Program su izveli gosti iz Nemačke, bariton internacionalne karijere Julian Orlishauzen, kao i naš proslavljeni pijanista sa stalnim boravkom u Kelnu, Boris Radulović. Publika je prisustvovala posebnom dešavanju, specifičnom putovanju vozom tokom kojeg je izveden ceo ciklus Šibertovih pesama. Na samom početku kondukterka je proveravala karte putnicima, a gosti su putovali zimskim krajem, uživajući u muzici i snežnim predelima.

Opširnije: Zimsko putovanje

Portreti kompozitora

Cover photoU želji da publici ponudimo raznovrsne i atraktivne koncerte, kreirali smo programsku celinu Portreti kompozitora u kojoj ćemo kroz koncerte- predstave predstaviti neke od najznačajnijih kompozitora iz sfere klasične muzike. Ujedinjujući na sceni muzičare i glumce, prikazaćemo kompozitore, njihovo stvaralaštvo i burne životne priče kroz pisma koja su pisali dragim i bliskim ljudima oko sebe.

Opširnije: Portreti kompozitora

Zapisi pred san

Cover photoU subotu, 15. septembra u Muzeju Vuka i Dositeja koncertom ''Zapisi pred san'' svečano je zatvorena serija letnjih koncerata i manifestacija ''Muzej u srcu grada''! Na koncertu koji je ostvaren kroz saradnju Kulturnog elementa i Narodnog muzeja nastupio je višestruko nagrađivani harmonikaš Marko Lukić.

Opširnije: Zapisi pred san

Delić duše

Cover photoU okviru nove saradnje sa Kulturnim centrom ''Kuća kralja Petra I'', Kulturni element je priredio koncert muzičkog sastava Otročenta. Koncert koji smo nazvali Delić duše, održan je u subotu, 20. avgusta 2016. godine, u 20 časova, u Kući kralja Petra I.

Opširnije: Delić duše

Quod Fatum

Cover photoU okviru sezone '' Muzički svodovi Beograda'' Kulturni element i Muzej grada Beograda su pripremili jedinstven koncert "Quod Fatum" posvećen Čajkovskom i njegovom prijateljstvu sa Nadeždom fon Mek.

Opširnije: Quod Fatum

Arkadijska idila

Cover photoKoncertom ''Arkadijska idila'', koji se održao u četvrtak 28. jula sa početkom u 20č, predstavili smo trio ''Alkonost" koji čine: sopran Jovana Čurović, flautistkinja Ana Radoičić i pijanistkinja Dina Čubrilović.

Opširnije: Arkadijska idila

Saradnja sa Narodnim muzejom

Cover photoPočetkom jula meseca 2016. godine, na poziv Narodnog muzeja u Beogradu otpočele su letnje muzičke večeri i naša nova saradnja sa Narodnim muzejem. U prelepom ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja - maloj umetničkoj oazi, u samom srcu grada, Kulturni Element je priredio nekoliko koncerata, a u planu je i nastavak saradnje sa ove dve značajne institucije.

Opširnije: Saradnja sa Narodnim muzejom

Glasovi pod svodovima

Cover photoU okviru koncertne sezone „Muzički svodovi Beograda“ Muzeja grada Beograda i organizacije Kulturni element, u Konaku kneginje Ljubice je u subotu 25. juna u 20 časova nastupio znameniti britanski hor „Voce chaimber choir“ iz Londona, pod dirigentskom palicom svetski priznatog dirigenta Suzi Digbi.

Opširnije: Glasovi pod svodovima

Melanholija

Cover photoNakon velikog uspeha prvog koncerta, Kulturni element je nastavio sa realizacijom atipičnih i interesantnih koncertnih aktivnosti u okviru sezone ''Muzički svodovi Beograda''.

Opširnije: Melanholija

Direr kao inspiracija

Cover photoKoncertom ''Direr kao inspiracija'' 26. septembra sa početkom u 19č svečano smo otvorili sezonu pod nazivom ''Muzički svodovi Beograda''. Na tom koncertu smo predstavili ansambl Beogradski barok koji je svirao kompozicije s nemačkog govornog područja iz perioda ranog baroka.

Opširnije: Direr kao inspiracija

Muzički svodovi Beograda

Cover photoUz želju da publici ponudi raznovrsne i atraktivne koncerte, kao i novo, još neviđeno iskustvo Kulturni element je pokrenuo niz koncertnih aktivnosti u saradnji sa Muzejem grada Beograda. Sjedinjujući muziku sa drugim umetnostima, ideja ove sezone je da svaki od koncerata bude prikazan kao svojevrsna umetnička forma

Opširnije: Muzički svodovi Beograda