Muzika

Portreti kompozitora

logo kockaU želji da publici ponudimo raznovrsne i atraktivne koncerte, kreirali smo programsku celinu Portreti kompozitora u kojoj ćemo kroz koncerte-predstave predstaviti neke od najznačajnijih kompozitora iz sfere klasične muzike. Ujedinjujući na sceni muzičare i glumce, prikazaćemo kompozitore, njihovo stvaralaštvo i burne životne priče kroz pisma koja su pisali dragim i bliskim ljudima oko sebe. Proputujmo istorijom kroz pismo! Koncertna sezona „Muzički svodovi Beograda“ je zamišljena tako da bude lako dostupna ljubiteljima muzike, ali i svima onima koji to još uvek nisu postali. Najavljujemo samo neka od imena koja će biti u fokusu buduće tematske celine.

1.) Čajkovski i Nadežda fon Mek

Prvi u nizu biće potpuno jedinstveni koncert-predstava "Quod Fatum" posvećen Čajkovskom i njegovom antologijskom prijateljstvu sa Nadeždom fon Mek. Epistolarno prijateljstvo Nadežde fon Mek i Čajkovskog i danas je jedna od najvećih misterija u životu ovog velikog kompozitora. Razmenjujući preko 1.200 pisama između 1877. i 1890. godine Čajkovski i Nadežda fon Mek su ostavarili značajnu povezanost, iako se nikada nisu sastali. Za to vreme, Čejkovski je napisao neka od najznačajnijih dela: Violinski koncert, operu Evgenije Onjegin, Petu i Šestu Simfoniju, balete Uspavana lepotica i Labudovo jezero... Na ovom koncertu-predstavi nastupiće muzičari Miloš Čorlija, Dina Čubrilović i Stevan Karanac, a pisma će interpretirati glumica Tamara Radovanović u ulozi Nadežde fon Mek i glumac Aleksandar Vučković u ulozi Čajkovskog. Režiju potpisuje Tadija Miletić.

2.) Brams, Klara i Šuman

Trostruko prijateljstvo Bramsa, Šumana i velike pijanistkinje Klare Šuman je ostavilo dubok trag u stvaralaštvu dva velika romantičara. Zašto je Brams otišao iz stana koji se nalazio odmah iznad kuće Šumanovih i da li je jača ljubav ili vernost data prijatelju, tek su neka od pitanja koja naviru. Saznaćemo još mnogo novih informacija iz pisama koje su razmenjivali! Ono što je sigurno je da su mnoge kompozicije nastale baš iz ovog neobičnog prijateljstva...

3.) Mocart

Portret jednog od najgenijalnijih kompozitora u istoriji, bio je inspiracija za mnoge predstave i tema velikih filmova poput Formanovog „Amadeusa“. Nevezano za to ova tema je i dalje zabavna, a Mocartova lakoća muziciranja i življenja fascinira nas i danas. Gde se sreću igra za instrumentom, igra u životu, ali i plesne minijature pokušaćemo da otkrijemo baš na ovom koncertu-predstavi.

4.) Šopen i Žorž Sand

Još jedan veliki romantičar i njegova muza. Dve suprotnosti, dve različite prirode. Šopen je bio kao njegova muzika - introvertan, sanjalačke prirode, nemiran i poletan, a Žorž je bila sušta suprotnost - slobodnog duha, glasna, tvrdoglava i ispred svog vremena. Kako su se voleli ''žena u pantalonama'' i ''bolešljivi kompozitor'' spoznaćemo kroz note, knjige i, pre svega, pisma...