Muzika

Quod Fatum

U okviru sezone '' Muzički svodovi Beograda'' Kulturni element i Muzej grada Beograda su pripremili jedinstven koncert "Quod Fatum" posvećen Čajkovskom i njegovom prijateljstvu sa Nadeždom fon Mek.
Antologijsko prijateljstvo Nadežde fon Mek i Čajkovskog i danas je  jedna od najvećih misterija u životu ovog velikog kompozitora. Razmenjujući preko 1.200 pisama između 1877. i 1890. godine Čajkovski i Nadežda fon Mek su ostavarili značajnu povezanost, iako se nikada nisu sastali. Tih godina Nadežda fon Mek je finansijski podržavala Čajkovskog i njegovo stvaralaštvo. Bila je veliki ljubitelj njegove muzike i velika podrška, te je vremenom postala i jedan od njegovih najbližih prijatelja.  O svim stvaralačkim procesima, idejama i emocijama koje  su ga pokretale on je bio otvoreniji sa njom nego sa bilo kojom drugom osobom, a njena zainteresovanost za njegovu muzičku karijeru bila je podstrek u kriznim trenucima velikog kompozitora. Nadežda je sa velikim oduševljenjem poželela da bude njegov patron, ali je imala jedan uslov - da se nikada ne sretnu! Čajkovski je poštovao njenu želju i tako je nastalo jedno epistolarno prijateljstvo, koje je trajalo čak 13 godina. Za to vreme, napisao je neka od najznačajnijih dela: Violinski koncert, operu Evgenije Onjegin, Petu i Šestu Simfoniju, balete Uspavana lepotica i Labudovo jezero...
Nadežda je bila veliki poznavalac muzike, sa prefinjenim osećajem prema stvaralaštvu Čajkovskog i zato joj on, već u prvim pisamima, otkriva najintimnije osobine svog karaktera i njegovu neprestanu borbu protiv usuda (lat. fatum). Njihova pisma su bila dugačka i sadržajna, iznoseći lična otkrića i opservacije o muzici i inspiracijama, ali to nije sve. U ovim pismima ogleda se moć prijateljstva, pa samim tim i veliki uticaj Nadežde fon Mek, da Čajkovski nikada ne odustane od pisanja onog najvećeg, najstrastvenijeg i najiskrenijeg pisma. Da ne odustane od tog pisma kome se mi danas uvek iznova vraćamo - da ne odustane od svoje muzike.

AUTORSKI TIM

Tamara Radovanović, Nadežda fon Mek
Aleksandar Vučković, Petar Iljič Čajkovski

Muzičari
Miloš Čorlija, violina
Dina Čubrilović, klavir
Stevan Karanac, tenor

Reditelj : Tadija Miletić

Fotograf: Nikola Kalović

Program:
P. I. Čajkovski: Ruševine jednog zamka, Op. 2
 Solo pesma ''Zbog čega?''
 Solo pesma ''Ponovo, kao nekada usamljen''
 Anadante Cantabile za violinu i klavir
 II stav violinskog koncerta, Op. 35, ''Canzonetta''
 Solo pesma ''Zaboraviti tako brzo''
 Sentimentalni valcer za violinu i klavir, Op. 51 br. 6
 Arija Lenskog iz opere ''Evgenije Onjegin''