Delić duše sastava “Otročenta”

QuadwebU okviru saradnje sa Kućom kralja Petra I, Kulturni element vas poziva na koncert "Delić Duše" u izvođenju sastava Otročenta.

 

Delić duše

Pevački sastav

OTROČENTA

 

Subota, 20 avgust 2016. u 20 časova

Kuća kralja Petra

 

 

BIOGRAFIJA

Muzički sastav Otročenta prvenstveno izvodi izvorne pesme svih slovenskih naroda, negujući i sve slovenske jezike. Ansambl je osnovan je 2011. godine, prvobitno kao muški pevački sastav. Vremenom su menjli svoj oblik i trenutno nastupaju u mešovitom sastavu koji čine Bogdan Božić, Sanja Stevanović, Aleksandar Todorov i Uroš Nedić. Njihovi nastupi obogaćeni su i instrumentalnom pratnjom i zvucima gitare, frule i tarabuke, a sve u cilju podsećanja na vrednosti i značaj slovenske tradicije i kulture. Ovaj mladi pevački sastav iza sebe već ima nekoliko istaknutih nastupa i velikih koncerata, veruju da je umetnost tu za sve nas i zato se trude da prave performanse na otvorenom, u parkovima i na ulicama. Popularni su njihovi snimci gde pevaju u javnom prostoru, bez najave, kako bi zaustavili vreme brojnim prolaznicima u Knez Mihailovoj ulici. Predstavljaju se kao slovenska deca, što na staroslovenskom znači otročenta.

 

O KONCERTU

Uprkos raspravama o prapostojbini starih Slovena, niti njihovog nematerijalnog kulturnog nasleđa prepoznajemo i danas. Nevezujući se za današnje granice i novonastale države i republike, tragovi te neotkrivene prapostojbine i tog specifičnog ”slovenskog tkanja” očuvali su se kroz legende, muziku, kult porodičnog stabla… Sve je pretilo da svaki trag ove bogate tradicije nestane, ali taj delić duše, prenoseći se s kolena na koleno odolevao je neumitnom zubu vremena. Uz želju da sačuvamo magični vez prapostojbine, u kojoj se ”više voli pesma, od gvožđa i ratnih truba” pronašli smo čuvare tradicije, slovensku decu – muzički sastav Otročenta. U tome nam je pomogla i Lidija Jakšić, u ime Kuće kralja Petra, kulturnog centra koji čuva tradiciju naših predaka. Zahvaljujući njima, verujem da ćemo biti u prilici da se još jednom podsetitmo koliki je značaj slovenske tradicije i kulture, a uz muziku možda ponovo osetimo taj (ne)skriveni delić duše, delić naših predaka, delić naše prošlosti …

Dina Čubrilović, pijanistkinja i muzička urednica Kulturnog elementa

Ulaz na koncert je besplatan, a dalje informacije možete dobiti ako nam pišete na info@kulturnielement.org