Међународно такмичење соло певача "Лазар Јовановић"

plakat2017О ТАКМИЧЕЊУ
Међународно такмичење соло певача "Лазар Јовановић" је значајна музичка и едукативна манифестација и једно од најзначајнијих оперских такмичења у овом делу Европе! Такмичење је намењено младим уметницима спремним да започну своју професионалну каријеру и да пред ауторитативним међународним жиријем одмере своје знање, уметничке квалитете и прикажу свој таленат. Основано је 2004. године од стране Музичког друштва "Станковић" у част чувеном југословенском тенору Лазару Јовановићу и до 2015. године се одржавало у оквиру активности Музичке школе "Станковић". Затим, услед изузетног пораста важности и значаја, такмичење је морало да потражи новог домаћина, па се тако од 2016. године одржава под окриљем Културног елемента, који уводи низ организационих и уметничких новина, и који такмичење премешта из сала музичких школа у свој садашњи, а надамо се и будући дом, Задужбину Илије М. Коларца. Сваке године такмичење дочека преко стотину учесника из скоро десет земаља. До сада, у жирију такмичења појављивала су се нека од највећих имена домаће и светске музичке сцене и педагогије, а победници такмичења су се током протеклих година потврдили као врсни музичари, освајајући светске концертне подијуме и оперске сцене.
Овогодишње јубиларно 15. такмичење се одржава од 18. до 21. јануара 2018. године, уз највећи обим награда од оснивања такмичења до данас.

О ЛАЗАРУ ЈОВАНОВИЋУ
Лазар Јовановић (Земун, Аустроугарска, 8. април 1911. - Сулмона, Италија, 26. март 1962.) је био знаменити српски оперски певач, ерудита, познавалац уметности и културе, полиглота и преводилац оперских либрета и певане поезије. Био је првак Опере Народног позоришта од 1942. године. Сматра се једним од најбољих тенора југословенске музичке сцене. Рођен је у Земуну 8. априла 1911. године, у старој горњоварошкој породици, као Лаза Јовановић - Порчија. По завршеној земунској гимназији, Лаза Јовановић је апсолвирао на Машинском факултету и до почетка рата радио у Команди ваздухопловства, узимајући приватне часове певања код професора Александра Руца и својих пријатеља Жарка Цвејића и Зденке Зикове.
По избијању рата 1941. године прешао је у Београд и ступио у оперски хор Народног позоришта, где га је одмах запазио диригент Стеван Христић и усмерио на солистичке улоге. У осам сезона, колико је наступао у Београдској опери дао је низ истакнутих улога и добио многа признања и три висока државна одликовања. Од раних педесетих година када је Београдска опера почела да гостује у иностранству, запажен је и у свету, а он сам је, за време једног гостовања у Цириху крајем 1950. године, одлучио да се не враћа у земљу, како би могао музички да се образује. Био је звезда чувених оперских кућа у Риму, Милану, Грацу и Бечу, а умро је изненада 1962. године. На жалост, до данас је сачуван само један музички запис овог великог уметника, и то у форми магнетофонске траке снимљене приватно у Бечу, као поздав породици непосредно пред Јовановићеву смрт.
Посебно упечатљиве улоге остварио је у "Аиди" (Радамес), "Кнезу од Зете“ (Милош Обренбеговић), "Отелу" (Отело), "Тоски" (Марио Каварадоси), "Кавалерији рустикани“ (Туриду), "Вертеру" (Вертер), "Евгенију Оњегину" (Ленски), "Борису Годунову" (Димитрије), "Пајацима" (Канио), "Пиковој дами" (Херман), "Кармен" (Дон Хозе), "Норми" (Полионе) и многим другима.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Такмичење "Лазар Јовановић" вам може помоћи око организације и резервације смештаја. За све учеснике и посетиоце такмичења обезбеђени су екслузивни услови смештаја, по знатно повољнијим ценама од стандардних.

За више информација и за резервације, пишите на vuk.miletic@kulturnielement.org