Виртуелни музеј Валентино

Виртуелни музеј Валентино

Нови дигитални простори

Док је под најездом Ковида-19 свет уметности био принуђен да затвори врата својих институција у реалном свету, почели су да се отварају неки нови дигитални прозори у којима је такође живела уметност. То је значило, да сви ми који смо пригрлили своје дигиталне уређаје у потрази за едукацијом и уметношћу, били смо обасипани мноштвом занимљивих садржаја, пре свега из области позоришта и музејске понуде. Тада је било јасно да су неке инстутуције дочекале период изолације спремне са комплетно оформљеним дигиталним архивом. Међу гигантима, који су своје највеће атракције приказали у дигиталном свету, нашли су се Ватикански музеји, Метрополитен, Лувр, али и једно велико име из света моде – ВАЛЕНТИНО.

Виртуелни музеј

Виртуелни музеј Валентино. (Фотографија Валентино Гаравани Музеј)

Један од највећих модних креатора нашег времена, Валентино Гаравани, на време је схватио величину могућности коју носе дигиталне технологије и наше неумитно стремљење ка виртуелној реалности. Док су се разне културне институције утркивале ко ће брже и смелије да „попне“ своју понуду на апликације, Валентинов виртуелни музеј је прослављао своју 8. годину постојања. У потпуности финансиран од стране Валентина Гараванија и његовог  партнера и суоснивача модне куће Валентино, Ђанкарла Ђаметија, овај виртуелни музеј садржи преко седам хиљада оригиналних видео и фото материјала, а његова површина у реалном свету би била преко 10 000 м2. Пратећи тренд великих компанија, као што је Гучи, који је отворио свој музеј у Фиренци или Диор који има свој музеј у Паризу, Валентино одлази корак даље, са свешћу да ће његов опус живети вечно, само у дигиталном свету. Сарађујући са дигиталном агенцијом Novacom Associes – Paris и архитектама Патриком Кимонотом и Антонијем Монфредом, створено је један класичан музеј, али у потпуно не-класичној реалности. У пространом осунчаном холу, степенице нас воде ка централној црвеној фигури. Одатле почиње авантура откривања лика и дела Валентина Гарванија. Изложба је подељена на неколико категорија, а све подсећа на високо стилизовану игрицу, прављену баш по мери љубитеља моде. Бројне фотографије, анегдоте, савети Валентина, историја настајања, велике инспирације и исечци из модних часописа током пуних педесет година – све ово је садржано у изложби, чија би пратећа публикација имала сигурно на хиљаде страна. Сама чињеница да је приказано преко тристотине хаљина, њихове скице и реални 3Д модели потрђује колико труда, залагања, прецизности и марљивог сакупљања и истраживања  је унето у овај пројекат. Сама апликација се врло једноставно инсталира на компјутеру, а лаганим кликом миша шетате се по музеју. Мапа простора је од велике помоћи, а брзина којом можете ићи са теме на тему је невероватна. Наравно, целокупни дизајн је високих естетских квалитета уз доминатну Валентино црвену боју.

Предворје виртуелног музеја Валентино. (Фотографија Валентино Гаравани Музеј)

Стварањем овог музеја Валентино се одужио својим обожаваоцима, али и свим љубитељима моде и умтности. У тренутку када се све више премештамо ка дигиталним платформама, које нису бесплатне, него се наплаћују; када велика имена као што је Валентино, све чешће бивају ангажована да своје информације пружају само онима који се одлуче на претплату путем платних картица, велика је ствар имати овакакв материјал доступан бесплатно. Као што су се велики сликари инспирисали одлазећи у музеје и галерије, тако ће и овакви пројекти нјавише служити будућим генерацијама, будућим модним ствараоцима. Било где да се они налазе, кроз овај виртуелни музеј биће у стању да уче од најбољег, а тек када учимо од најбољих, можемо их и превазићи.

Позивамо вас да посветите мало времена уживању и виртуелно посетите Музеј Валентино.

Leave a Reply

Your email address will not be published.