Virtuelni muzej Valentino

Virtuelni muzej Valentino

Novi digitalni prostori

Dok je pod najezdom Kovida-19 svet umetnosti bio prinuđen da zatvori vrata svojih institucija u realnom svetu, počeli su da se otvaraju neki novi digitalni prozori u kojima je takođe živela umetnost. To je značilo, da svi mi koji smo prigrlili svoje digitalne uređaje u potrazi za edukacijom i umetnošću, bili smo obasipani mnoštvom zanimljivih sadržaja, pre svega iz oblasti pozorišta i muzejske ponude. Tada je bilo jasno da su neke instutucije dočekale period izolacije spremne sa kompletno oformljenim digitalnim arhivom. Među gigantima, koji su svoje najveće atrakcije prikazali u digitalnom svetu, našli su se Vatikanski muzeji, Metropoliten, Luvr, ali i jedno veliko ime iz sveta mode – VALENTINO.

Virtuelni muzej

Virtuelni muzej Valentino. (Fotografija Valentino Garavani Muzej)

Jedan od najvećih modnih kreatora našeg vremena, Valentino Garavani, na vreme je shvatio veličinu mogućnosti koju nose digitalne tehnologije i naše neumitno stremljenje ka virtuelnoj realnosti. Dok su se razne kulturne institucije utrkivale ko će brže i smelije da “popne” svoju ponudu na aplikacije, Valentinov virtuelni muzej je proslavljao svoju 8. godinu postojanja. U potpunosti finansiran od strane Valentina Garavanija i njegovog  partnera i suosnivača modne kuće Valentino, Đankarla Đametija, ovaj virtuelni muzej sadrži preko sedam hiljada originalnih video i foto materijala, a njegova površina u realnom svetu bi bila preko 10 000 m2. Prateći trend velikih kompanija, kao što je Guči, koji je otvorio svoj muzej u Firenci ili Dior koji ima svoj muzej u Parizu, Valentino odlazi korak dalje, sa svešću da će njegov opus živeti večno, samo u digitalnom svetu. Sarađujući sa digitalnom agencijom Novacom Associes – Paris i arhitektama Patrikom Kimonotom i Antonijem Monfredom, stvoreno je jedan klasičan muzej, ali u potpuno ne-klasičnoj realnosti. U prostranom osunčanom holu, stepenice nas vode ka centralnoj crvenoj figuri. Odatle počinje avantura otkrivanja lika i dela Valentina Garvanija. Izložba je podeljena na nekoliko kategorija, a sve podseća na visoko stilizovanu igricu, pravljenu baš po meri ljubitelja mode. Brojne fotografije, anegdote, saveti Valentina, istorija nastajanja, velike inspiracije i isečci iz modnih časopisa tokom punih pedeset godina – sve ovo je sadržano u izložbi, čija bi prateća publikacija imala sigurno na hiljade strana. Sama činjenica da je prikazano preko tristotine haljina, njihove skice i realni 3D modeli potrđuje koliko truda, zalaganja, preciznosti i marljivog sakupljanja i istraživanja  je uneto u ovaj projekat. Sama aplikacija se vrlo jednostavno instalira na kompjuteru, a laganim klikom miša šetate se po muzeju. Mapa prostora je od velike pomoći, a brzina kojom možete ići sa teme na temu je neverovatna. Naravno, celokupni dizajn je visokih estetskih kvaliteta uz dominatnu Valentino crvenu boju.

Predvorje virtuelnog muzeja Valentino. (Fotografija Valentino Garavani Muzej)

Stvaranjem ovog muzeja Valentino se odužio svojim obožavaocima, ali i svim ljubiteljima mode i umtnosti. U trenutku kada se sve više premeštamo ka digitalnim platformama, koje nisu besplatne, nego se naplaćuju; kada velika imena kao što je Valentino, sve češće bivaju angažovana da svoje informacije pružaju samo onima koji se odluče na pretplatu putem platnih kartica, velika je stvar imati ovakakv materijal dostupan besplatno. Kao što su se veliki slikari inspirisali odlazeći u muzeje i galerije, tako će i ovakvi projekti njaviše služiti budućim generacijama, budućim modnim stvaraocima. Bilo gde da se oni nalaze, kroz ovaj virtuelni muzej biće u stanju da uče od najboljeg, a tek kada učimo od najboljih, možemo ih i prevazići.

Pozivamo vas da posvetite malo vremena uživanju i virtuelno posetite Muzej Valentino.

Leave a Reply

Your email address will not be published.