Deset pozorišnih zapovesti

Deset pozorišnih zapovesti

Pozorište

U želji da mladim umetnicima koji započinju svoju karijeru prenesemo važna i ključna znanja iz raznih umetničkih oblasti, sa velikom radošću pokrećemo toliko traženu i ranije najavljivanu seriju članaka u rubrici „Saveti mladim umetnicima“ uz pomoć koje ćete zajedno sa nama proputovati čudesnim svetom umetničkih zanimanja i biti u potpunosti spremni da u trenutku kada započnete svoju umetničku karijeru budete opremljeni i upoznati sa osnovnim vrednostima i praksama koje će vam biti potrebne. Bez dalje najave, prva u nizu tema je „Pozorište“ tokom koje ćemo proći pripremu, početak, tok i kraj predstave, kao i postprodukciju, dalji život predstave, pozorišnu terminologiju i druge elementarne činjenice, preporuke i tradicije. Nadamo se da će vam ovi saveti biti značajni i da ćete se prateći naše članke predstaviti u najboljem svetlu kada se ukaže neka sjajna i interesantna prilika za početak karijere. Dodatno, i oni koji su karijere već započeli mogu da iz svega ovoga mnogo nauče, a pogotovo mislimo da operske i mjuzikl scenske umetnike, koji nauštrp muzičkom imaju vrlo limitiran pristup dramskom obrazovanju. Ovu seriju članaka započinjemo listom deset ključnih saveta, koji su primenjivi u svakom trenutku karijere i čine osnovu dobrog i ispravnog umetničkog stvaralaštva. Dobrodošli i uživajte!

DESET POZORIŠNIH ZAPOVESTI

Šekspirov Globe teatar
Rekonstrucija originalnog Glob teatra izgrađenog u Londonu godine 1599, u kojem je predstave izvodio Vilijam Šekspir.
  1. Dolazite svuda ne samo na vreme, nego ranije. Ako kasnite, znači da vam u suštini nije dovoljno stalo, bez obzira na razloge kašnjenja i time šaljete ružnu i amatersku sliku o sebi, dovodite kolege u neprijatnost time što vas čekaju i generalno pružate lošu energiju procesu rada.
  2. Pozdravite se sa svim saradnicima, bez obzira na njihov udeo u predstavi i procesu pripreme. Budite ljubazni prema svima, od solista do čistačica. Tako ćete pokazati svim svojim kolegama da ste čestita i prijatna osoba na koju ne utiče sujeta i koja nema pomeren sistem vrednovanja. Nikada ne zaboravite, sujeta je smrt umetnosti.
  3. Naučite svoju ulogu do detalja. Dodatno, naučite i uloge svih kolega koji su sa vama u sceni. Tako im uvek možete pomoći u slučaju potrebe. Probe služe da naučite tuđe uloge, ne svoju, a savršeno poznavanje vaše uloge doživite kao poklon ansamblu na samom početku procesa proba. Vrlo je ružno i pokazatelj je nepoštovanja da na probe dolazite nenaučene uloge, bez obzira na razloge koji u tom trenutku zaista nisu bitni.
  4. Slušajte i pratite tok predstave. Ne oslanjajte se na poziv inspicijenta, nego na sopstveno osećanje odgovornosti. Vi ste jedini odgovorni za sopstveni izlazak na scenu i jedini krivac ako do toga ne dođe. Ostali saradnici su vaša podrška, a ne vaši službenici.
  5. Dajte svoj maksimum u svakom trenutku. Ništa nikada nemojte raditi polovično, pošto će pre svega publika to osetiti, vi ćete se osećati loše i predstava neće ostvariti onaj uticaj koji je bio planiran. Od vas zavisi na mnogo različitih načina.
  6. Izgledajte entuzijastično i zadovoljno što ste deo ansambla. Nikada nemojte biti mrzovoljni ili negativni. To niko ne voli, a ni vi sami u suštini. Trudite se da budete nasmejani, da nosite i širite pozitivnu energiju, pa će time svima biti draže da budu u vašem prisustvu i rade sa vama.
  7. Pohvalite svoje kolege kada se posebno iskažu ili trude. Stavite im do znanja da uvek ima nekoga ko vidi i ceni trud i požrtvovanost. Kažite im kada su napravili nešto lepo, stavite im do znanja da su uradili dobru stvar. A sa druge strane, nikada nikoga ne ogovarajte. To je mnogo ružno i ne priliči intelektualcu, čestitom čoveku i umetniku.
  8. Poštujte i slušajte rediteljske direkcije. Uradite kako vam reditelj kaže i kada se ne slažete u potpunosti, ali uvek znajte i zašto i kako to radite. Nikada ne protivrečite reditelju pred kolegama, niti mu osporavajte autoritet nad projektom, a ako postoji nešto što smatrate pogrešnim, ili je reditelju potrebna podrška, to uvek učinite jedan na jedan posle probe. Imajte takta i osećaja.
  9. Nakon predstave povedite računa o svim scenskim elementima kao da predstava tek počinje. Pažljivo odložite kostim, sačuvajte rekvizitu, skinite perike i ukosnice, pazite na dekor. Ne zaboravite da, iako je vaša predstava tog trenutka gotova, dalji život predstave se tek očekuje, pa stoga budite od pomoći scenskim saradnicima da sve uredno odlože do narednog izvođenja.
  10. Recite svima hvala, čak i kada ljudi samo rade svoj posao. To je najvažnije, i u pozorištu i u životu. Budite zahvalni za čudesan posao koji radimo i budite njegov najsvetliji predstavnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.