Десет позоришних заповести

Десет позоришних заповести

Позориште

У жељи да младим уметницима који започињу своју каријеру пренесемо важна и кључна знања из разних уметничких области, са великом радошћу покрећемо толико тражену и раније најављивану серију чланака у рубрици „Савети младим уметницима“ уз помоћ које ћете заједно са нама пропутовати чудесним светом уметничких занимања и бити у потпуности спремни да у тренутку када започнете своју уметничку каријеру будете опремљени и упознати са основним вредностима и праксама које ће вам бити потребне. Без даље најаве, прва у низу тема је „Позориште“ током које ћемо проћи припрему, почетак, ток и крај представе, као и постпродукцију, даљи живот представе, позоришну терминологију и друге елементарне чињенице, препоруке и традиције. Надамо се да ће вам ови савети бити значајни и да ћете се пратећи нашe чланке представити у најбољем светлу када се укаже нека сјајна и интересантна прилика за почетак каријере. Додатно, и они који су каријере већ започели могу да из свега овога много науче, а поготово мислимо да оперске и мјузикл сценске уметнике, који науштрп музичком имају врло лимитиран приступ драмском образовању. Ову серију чланака започињемо листом десет кључних савета, који су примењиви у сваком тренутку каријере и чине основу доброг и исправног уметничког стваралаштва. Добродошли и уживајте!

ДЕСЕТ ПОЗОРИШНИХ ЗАПОВЕСТИ

Шекспиров Глобе театар
Реконструција оригиналног Глоб театра изграђеног у Лондону године 1599, у којем је представе изводио Вилијам Шекспир.
  1. Долазите свуда не само на време, него раније. Ако касните, значи да вам у суштини није довољно стало, без обзира на разлоге кашњења и тиме шаљете ружну и аматерску слику о себи, доводите колеге у непријатност тиме што вас чекају и генерално пружате лошу енергију процесу рада.
  2. Поздравите се са свим сарадницима, без обзира на њихов удео у представи и процесу припреме. Будите љубазни према свима, од солиста до чистачица. Тако ћете показати свим својим колегама да сте честита и пријатна особа на коју не утиче сујета и која нема померен систем вредновања. Никада не заборавите, сујета је смрт уметности.
  3. Научите своју улогу до детаља. Додатно, научите и улоге свих колега који су са вама у сцени. Тако им увек можете помоћи у случају потребе. Пробе служе да научите туђе улоге, не своју, а савршено познавање ваше улоге доживите као поклон ансамблу на самом почетку процеса проба. Врло је ружно и показатељ је непоштовања да на пробе долазите ненаучене улоге, без обзира на разлоге који у том тренутку заиста нису битни.
  4. Слушајте и пратите ток представе. Не ослањајте се на позив инспицијента, него на сопствено осећање одговорности. Ви сте једини одговорни за сопствени излазак на сцену и једини кривац ако до тога не дође. Остали сарадници су ваша подршка, а не ваши службеници.
  5. Дајте свој максимум у сваком тренутку. Ништа никада немојте радити половично, пошто ће пре свега публика то осетити, ви ћете се осећати лоше и представа неће остварити онај утицај који је био планиран. Од вас зависи на много различитих начина.
  6. Изгледајте ентузијастично и задовољно што сте део ансамбла. Никада немојте бити мрзовољни или негативни. То нико не воли, а ни ви сами у суштини. Трудите се да будете насмејани, да носите и ширите позитивну енергију, па ће тиме свима бити драже да буду у вашем присуству и раде са вама.
  7. Похвалите своје колеге када се посебно искажу или труде. Ставите им до знања да увек има некога ко види и цени труд и пожртвованост. Кажите им када су направили нешто лепо, ставите им до знања да су урадили добру ствар. А са друге стране, никада никога не оговарајте. То је много ружно и не приличи интелектуалцу, честитом човеку и уметнику.
  8. Поштујте и слушајте редитељске дирекције. Урадите како вам редитељ каже и када се не слажете у потпуности, али увек знајте и зашто и како то радите. Никада не противречите редитељу пред колегама, нити му оспоравајте ауторитет над пројектом, а ако постоји нешто што сматрате погрешним, или је редитељу потребна подршка, то увек учините један на један после пробе. Имајте такта и осећаја.
  9. Након представе поведите рачуна о свим сценским елементима као да представа тек почиње. Пажљиво одложите костим, сачувајте реквизиту, скините перике и укоснице, пазите на декор. Не заборавите да, иако је ваша представа тог тренутка готова, даљи живот представе се тек очекује, па стога будите од помоћи сценским сарадницима да све уредно одложе до наредног извођења.
  10. Реците свима хвала, чак и када људи само раде свој посао. То је најважније, и у позоришту и у животу. Будите захвални за чудесан посао који радимо и будите његов најсветлији представник.

Leave a Reply

Your email address will not be published.