KONCERT POBEDNIKA

Koncert Anđela TodorovićU sredu, 14. novembra u 18 časova pred beogradskom publikom, u Muzeju Narodnog pozorišta nastupiće mlada i veoma perspektivna pevačica Anđela Todorović.

Nakon uspešnih koncerata Katarine Radovanović, Mladena Prodana, kao i laureata Stevana Karanca, Kulturni element ponovo započinje ediciju “Pobednici“ na kojoj će se predstaviti najbolji solo pevači sa 15. Međunarodnog takmičenja solo pevača „Lazar Jovanović“.

Klavirski saradnik je Dušan Toroman, a kao gost koncerta nastupiće njen kolega Predrag Kačavenda. Ulaz na koncert je slobodan.

KRISTALNA NOĆ

001poster Kristalna noć 01 1U petak, 9. novembra u 18 časova u okviru koncertne sezone „Muzički svodovi Beograda“ održaće se koncert – predstava “Kristalna noć“ u prostoru Muzeja banjičkog logora( Pavla Jurišića Šturma 33) smeštenog u autentičnom delu nekadašnjeg zloglasnog nacističkog zdanja.
 U saradnji sa Muzejem grada Beograda već četvrtu sezonu vodimo koncertnu sezonu "Muzički svodovi Beograda" u muzejima u sastavu Muzeja grada Beograda. Prošle godine smo, uz ogromno interesovanje obeležili godišnjicu Kristalne noći posebnim nameski kreiranim umetničkim programom u Muzeju banjičkog logora. Imajući na umu da je to prošle godine bilo jedino obeležavanje ovog istorijskog trenutka, interesovanje medija i publike je bilo toliko veliko da smo sa Muzejem dogovorili da postane tradicionalno, i da se održi i ove i narednih godina. Dodatno, ove godine je utoliko važnije pošto je, kao što znate ove godine tačno osamdeset godina od te kobne 1938. godine, a takođe nije najavljeno bilo gde da će biti obeleženo. Smatramo da je Kristalna noć jedno od prelomnih trenutaka istorije koje upućuje upravo na to da li neke stvari mogu ili ne mogu "proći", i da je upravo zato bitno da obeležimo i pamtimo taj datum, kao okosnicu jednog perioda koji ne smemo reprizirati. Izvođači:     Nikola Štrbac, Branko Žujković, Ansambl Quintessenza . Režija - Tadija Miletić. Program: D. Šostakovič : Klavirski kvintet.

Koncert je besplatan, a broj posetilaca ograničen.
Obavezno prijavljivanje na: muzickisvodovi@kulturnielement.org
Kontakt: ‎+381 69 513 57 55

KONCERT POBEDNIKA

koncert pobednikaOrganizacija Kulturni element u saradnji sa kompanijom Gelo revoice sa ponosom vas poziva na koncert pobednika 15. Medjunarodnog takmičenja solo pevača ,,Lazar Jovanović”. Na koncertu nastupa Stevan Karanac zajedno sa Beogradskim simfoničarima pod dirigentskom palicom Radana Jovanovića. Na programu su dela Milojevića, Čajkovskog, Donicetija, Nilsena... Gosti koncerta su Marija Čuposka (sopran), Evgenija Jeremić (sopran) i Hor Ars Vocalis. Vidimo se u nedelju 7. oktobra u 11h u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Ulaz na koncert je slobodan.

„SLUČAJEVI“

slucajeviKulturni element u koprodukciji sa Operom i teatrom Madlenianum sa zadovoljstvom najavljuje premijeru plesno-dramske predstave „Slučajevi“ u četvrtak 21. juna na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum. Nastala po motivima poznatog ruskog pisca Danila Harmsa, a u režiji i dramatizaciji Tadije Miletića ova predstava, po mnogo čemu je jedinstvena, pre svega u ideji, istražujući nove i drugačije oblike scenskog stvaralaštva i nekonvencionalne pozorišne forme.

“ANDRIĆ - PORTRET I ZVUK”

AndricU okviru treće koncertne sezone “Muzički svodovi Beograda” Kulturni element i Muzej grada Beograda  organizuju poseban program u Muzeju Ive Andrića povodom obeležavanja godišnjice od dobijanja Nobelove nagrade.

U subotu, 9. decembra sa početkom u 18 časova u Muzeju Ive Andrića (Andrićev venac 8/I) održaće se umetnički program “Andrić - portret i zvuk”. Na ovom događaju koji će se desiti u stanu Ive Andrića, u kome je pisac, sa suprugom Milicom Babić, živeo od 1958. godine nastupiće klavirski kvartet “Animato”, kao i naš poznati glumac Tihomir Tika Stanić.

Ulaz na koncert je besplatan, uz obavezno prijavljivanje na muzickisvodovi@kulturnielement.org ili telefon: ‎+381 69 513 57 55. Broj posetilaca je ograničen.

KONCERTI U ATELjEU

002Paja koncerti web 1Draga publiko, Kulturni element i Muzej grada Beograda pozivaju vas da ovog vikenda dođete u Muzej Paje Jovanovića u kome će se održati ekskluzivni koncerti!

Na prvom koncertu u subotu 2. decembra u 19 časova nastupiće učenici Muzičke škole "Mokranjac" sa odseka za tradicionalno pevanje i sviranje iz klasa profesora Branka Tadića i profesora Miloša Nikolića.

Drugi koncert u okviru programa "Koncerti u ateljeu"  održaće se u nedelju, 3. decembra u 19 časova i posvećen je zvucima solo gitare. Nastupa mlada i talentovana Amalia Miler.

Ulaz na koncerte je besplatan, ali je broj posetilaca ograničen.

Molimo vas da se prijavite na adresu: muzickisvodovi@kulturnielement.org
ili pozovete telefonom broj: ‎+381 69 513 57 55

Koncert posvećen žrtvama Drugog svetskog rata

kristal nachtU četvrtak, 9. novembra u 19 časova u okviru treće koncertne sezone „Muzički svodovi Beograda“ održaće se koncert posvećen žrtvama Drugog svetskog rata. Koncert će se održati u Muzeju banjičkog logora, smeštenog u autentičnom delu nekadašnjeg zloglasnog nacističkog logora, a nastupiće gudački kvartet „Anime" – u sastavu: violinistkinje Dušica Mladenović i Mina Đekić, violistkinja Marina Popović i violončelistkinja Teodora Nikolić i mladi glumac Nikola Štrbac. Na programu je Šostakovičev Kvartet br. 8.

Pogrom koji se desio u noći 9. novembra, koja je danas poznata kao Kristalna noć, bila je prva naznaka onoga što danas nazivamo Holokaustom. Holokaust je iza sebe ostavio trajne posledice i zato je dužnost umetnika da i danas opominju, kako se takav teror nikada ne bi zaboravio i ponovio.

Koncert je besplatan, a broj posetilaca ograničen.
Obavezno prijavljivanje na: muzickisvodovi@kulturnielement.org
Kontakt: ‎+381 69 513 57 55

CRVENI OKTOBAR

ceveni oktobarU nedelju, 29. Oktobra u 20 časova  u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b) održaće se performans CRVENI OKTOBAR i otvaranje treće koncertne sezone Muzeja grada Beograda i Kulturnog elementa „Muzički svodovi Beograda“!

Projekat CRVENI OKTOBAR zamišljen je kao muzičko-scenski performans, kreiran specijalno povodom obeležavanja stogodišnjice od Oktobarske revolucije. Glavne teme ovog performansa biće promene koje su usledile posle 1917. godine i značenje revolucije u današnje doba.

Pitanje koje se nameće je: Kakve su današnje revolucije? Da li smo spremni da se izborimo sa ravnodušnošću i da li nas nosi vir sistema ili vir revolucije?

Učesnici su mladi umetnici-profesionalci, saradnici organizacije Kulturni element, a režiju i koncept je osmislio Tadija Miletić.

Најављује се наше Међународно такмичNajavljuje se naše Međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović"ење соло певача "Лазар Јовановић"

tak2018Najavljuje se naše Međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović", jubilarni 15. put, i to na novoj adresi! Od sada kao jedno od najvažnijih operskih takmičenja u zemlji, u Zadužbini Ilije M. Kolarca, sa najvećim fondom nagrada od osnivanja takmičenja do danas!!
Dobrodošli!

Najavljuje se naše Međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović", jubilarni 15. put, i to na novoj adresi! Od sada kao jedno od najvažnijih operskih takmičenja u zemlji, u Zadužbini Ilije M. Kolarca, sa najvećim fondom nagrada od osnivanja takmičenja do danas!!
Dobrodošli!

Sa Tobom, u pustinji

satobomupustinji31. avgust u 19 časova
Muzej Vuka i Dositeja
Ulaz slobodan

U četvrtak, 31. avgusta u Muzeju Vuka i Dositeja nastupiće mlade umetnice, stalni saradnici organizacije Kulturni element:Mina Gligorić (sopran) i Ana Spremić (klavir). Koncert pod nazivom "Sa Tobom, u pustinji" posvećen je američkoj pesnikinji Emili Dikinson, a publika će pored priče o Emili biti u prilici da čuje kompozicije savremenih američkih i srpskih kompozitora. Kao i do sada i ovaj letnji koncert je organizovan u saradnji Narodnog muzeja i Kulturnog elementa​, u okviru manifestacije Muzej u srcu grada.

LETNjA SERENADA

serenada.jpg

Kulturni element vas poziva na još jedan u nizu letnjih koncerata u saradnji sa Narodnim muzejem

LETNjA SERENADA


Youkali - classical trio
Katarina Radovanović, sopran
Stevan Karanac, tenor
Dijana Đorić, klavir

29. Jul 2017. u 19 časova
Muzej Vuka i Dositeja
Ulaz slobodan

Kulturni element otvorio izložbu „Edgar Dega. Trenuci posmatranja“

dega

Sinoć smo u prepunoj Galeriji SANU imali tu čast da otvorimo izložbu Narodnog muzeja „Edgar Dega. Trenuci posmatranja“. Specijalno za ovu priliku Kulturni element priredio je poseban muzičko-plesni performans koji je ujedno bio i veliko iznenađenje večeri. Prateći jedan od glavih lajtmotiva Degaovog stvaralaštva balerine Marina Miletić i Dušanka Kaličanin su učinile živim slike koje je stvarao veliki Dega, dok je pijanistkinja Dina Čubrilović izvodila kompozicije Degaovih savremenika - Debisija i Forea. Nakon velikog aplauza i brojnih pozitivnih reakcija publike, ceremonija otvaranja se nastavila. Prisutne je pozdravio akademik Dušan Otašević, direktor Galerije SANU, a nakon obraćanja direktorke Narodnog muzeja Bojane Borić Brešković, predsednik SANU, akademik Vladimir S. Kostić, proglasio je izložbu otvorenom.

TRZAJI KROZ SAN

trzaji_kroz_san

Koncertom u Muzeju Vuka i Dositeja Kulturni element nastavlja saradnju sa Narodnim muzejem u Beogradu u okviru manifestacije Muzej u srcu grada.

TRZAJI KROZ SAN

KATARINA STANKOVIĆ, HARFA

6. Jul 2017. u 19 časova
Muzej Vuka i Dositeja

Ulaz slobodan

Hrvatski tenor zatvara ediciju „Pobednici“

LazaMatejNakon veoma uspešnog koncerta mlade umetnice Milene Damnjanović organizacija Kulturni element nastavlja sa serijom koncerata u okviru edicije „Pobednici“. Kroz ovu ediciju Kulturni element želi da predstavi najbolje solo pevače sa 14. Međunarodnog takmičenja solo pevača „Lazar Jovanović“. Na poslednjem, u nizu koncerata u Galeriji Kolarčeve zadužbine nastupiće tenor iz Hrvatske Matej Predojević Petrić sa gostima, uz klavirsku podršku Dine Čubrilović. Njegov resital planiran je za sredu, 28. jun u 18 časova, a na programu će se naći neke od najlepših operskih arija. Ulaz na koncert je besplatan.

Mina Gligorić u Narodnoj biblioteci Srbije

LazaMinaSledeći u nizu koncerata iz edicije  „Pobednici“ je solistički koncert Mine Gligorić, koji će se održati u subotu 24. juna u Narodnoj biblioteci Srbije sa početkom u 18 časova. Klavirski saradnik na ovom koncertu biće Zorka Milivojević, viši umetnički saradnik na FMU u Beogradu. Na ovom koncertu publika će biti u prilici da čuje solo pesme nemačkih autora, a mladi kritičar Mirko Jeremić obogatiće ovaj koncert pričama o tome kako su pesme nastajale i zašto su nam i danas bitne

Koncert Milene Damnjanović

koncert milenaTokom juna meseca, organizacija Kulturni element priređuje ediciju „Pobednici“ na kojoj će se predstaviti najbolji solo pevači sa 14. Međunarodnog takmičenja solo pevača „Lazar Jovanović“. Kroz seriju koncerata Kulturni element će prikazati one koji su se svojim kvalitetom posebno istakli.

Prvi u nizu koncerata biće solistički koncert Milene Damnjanović, koji će se održati u petak 9. juna u Galeriji Progres sa početkom u 20 časova. Klavirski saradnik na ovom koncertu biće pijanista Vladimir Gligorić.

Ulaz na koncert je besplatan.

Edicija „Pobednici“

edicija pobedniciTokom juna meseca, organizacija Kulturni element priređuje ediciju „Pobednici“ na kojoj će se predstaviti najbolji solo pevači sa 14. Međunarodnog takmičenja solo pevača „Lazar Jovanović“. Kroz seriju koncerata Kulturni element će prikazati one koji su se svojim kvalitetom posebno istakli.

U velikoj konkurenciji od preko stotinu takmičara izdvojili su se: Milena Damnjanović, Mina Gligorić i Matej Predojević Petrić.

Prvi u nizu koncerata biće solistički koncert Milene Damnjanović, koji će se održati u petak 9. juna u Galeriji Progres sa početkom u 20 časova. Klavirski saradnik na ovom koncertu biće pijanista Vladimir Gligorić.

Zatim, na koncertu u Narodnoj biblioteci Srbije, 24. juna u 18 časova sopran Mina Gligorić izvodiće solo pesme nemačkih autora. Na poslednjem koncertu iz edicije „Pobednici“ nastupiće tenor iz Hrvatske Matej Predojević Petrić. Njegov resital planiran je za sredu, 28. jun u 18 časova.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Novi uspesi članova

naslovnaOrganizacija Kulturni element već dugi niz godina bavi se unapređivanjem i pospešivanjem kulture i kulturne svesti u našoj zemlji. U saradnji sa mnogim kulturnim ustanovama organizovane su predstave, koncerti, izložbe i druge kulturne manifestacije.

Samo u proteklih sedam dana, naši članovi su ostvarili niz važnih uspeha i dostignuća.

Pre svega Ivan Plazačić i Ilija Višnjić su imali premijeru predstave SLUŽAVKA GOSPODARICA u SKC-u u produkciji Operose, zatim Slaven Čiča je uspešno uskočio u predstavu JADNICI u Operi i teatru Madlenianum.

Predsednik Kulturnog elementa Tadija Miletić je održao opersko dramsku radionicu u Operi i teatru Madlenianum u okviru Evropskih operskih dana, a naši članovi Jovana Čurović i Stevan Karanac su učestvovali u gala koncertu operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu.

Čestitamo našim članovima na fantastičnim dostignućima!

Sa kolena na koleno

sakolenanakolenoKulturni element u saradnji sa Narodnim muzejem realizuje novi koncert

SA KOLENA NA KOLENO

U petak, 19. maja sa početkom u 19 časova u dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja predstaviće se pevačka grupa i instrumentalni ansambl kavala Odseka za tradicionalno muzičko izvođaštvo Muzičke škole „Mokranjac“.

Nastup se organizuje u sklopu manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, čime je započet i nov ciklus saradnje između Narodnog muzeja i Kulturnog elementa.

Ulaz na koncert je besplatan.

Narodni muzej dodelio zahvalnicu Kulturnom elementu

nmuzej 2nmuzej 1Tadija Miletić, predsednik Kulturnog elementa je danas na svečanosti povodom dana Narodnog muzeja u Beogradu primio zahvalnicu za ostvarenu uspešnu saradnju u prethodnoj godini. Zahvalnicu mu je uručila direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković. Saradnja Kulturnog elementa i Narodnog muzeja je započela prošle godine u okviru saradnje na projektu "Muzej u srcu grada" tokom koje je Kulturni element nastupio u nizu zapaženih koncerata, a biće nastavljena i ove.

Amadeus - Pisma kompozitora

amadeusplakat

Nov žanr, nova priča!
Koncert-predstava „AMADEUS“
Sreda, 26. april 2017. godine u 20 časova
Konak kneginje Ljubice

Nakon velikog uspeha koncerta-predstave o Čajkovskom Kulturni element u saradnji sa Muzej grada Beograda u okviru sezone „Muzički svodovi Beograda“ vam predstavlja još jednu koncert-predstavu iz ciklusa „Portreti kompozitora“. U sredu, 26. aprila u 20 časova kroz pisma i muziku približićemo publici ličnost, ali i stvaralaštvo jednog od najgenijalnijih kompozitora u istoriji. Pored toga što je bio muzički genije, Mocart je bio i majstor igre i životne radosti, a gde se sreću igra za instrumentom i igra u životu pokušaćemo da otkrijemo baš kroz ovaj koncert-predstavu! Ujedinjujći na sceni muzičare i glumce, pred beogradskom publikom će se predstaviti Stevan Karanac (tenor), Jovana Čurović (sopran), Katarina Aleksić (violina), Ivan Plazačić (bariton), Dina Čubrilović (klavir), kao i mlade glumice Emilija Nestorović i Isidora Milinović. Režiju potpisuje reditelj Tadija Miletić,  specializovan za operu i muzički teatar.

Koncert je besplatan, a broj posetilaca ograničen.

Obavezno prijavljivanje na: muzickisvodovi@kulturnielement.org
Kontakt: ‎+381 69 513 57 55

ZIMSKO PUTOVANjE - Julian Orlishauzen i Boris Radulović

ZimPutPostCMYKsmanjenoU saradnji sa Muzejem grada Beograda Kulturni element vas poziva na novi koncert u okviru koncertne sezone „Muzički svodovi Beograda“. 
 
Zimsko putovanje
26. mart 2017. godine u 20 časova
Konak kneginje Ljubice
Na programu je poznati ciklus Franca Šuberta - Zimsko putovanje. Program izvode gosti iz Nemačke, bariton internacionalne karijere Julian Orlishauzen, kao i naš proslavljeni pijanista sa stalnim boravkom u Kelnu, Boris Radulović. 
 
Zimsko putovanje
Ovaj niz od 24 Šubertove pesme, komponovane na stihove Vilhelma Milera ne čuje se često na koncertnim podijumima i pravi je izazov kako sa muzičkog tako i sa dramskog aspekta. Sa druge strane, same dimenzije ciklusa, koji u intergralnom izvođenju traje oko 70 minuta, zahtevaju od pevača veliku koncentraciju, jer poseduje dramski intenzitet nalik velikim scenskim ili vokalno-instrumentalnim delima. U svojim stihovima, Miler opisuje usamljenog junaka koji nakon neostvarene ljubavi odbačen luta ledenim predelima, vraćajući u prošlost, kako bi bolje razumeo sadašnjost.

Ulaz na koncert je besplatan, a za dalje informacije nam možete pisati na info@kulturnielement.org

Završeno 14. Međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović"

zavrseno takmicenjeU nedelju, 11. decembra, završnim koncertom i dodelom nagrada i diploma svečano je zatvoreno ovogodišnje, 14. po redu, Međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović". Nakon objavljivanja poslednjih rezultata, najbolji iz svake kategorije nastupili su na završnom koncertu u prepunoj sali Muzičke škole "Mokranjac", a odmah zatim nastavili smo sa svečanom ceremonijom na kojoj je predsednik Kulturnog elementa Tadija Miletić  dodelio diplome svim nagrađenim učesnicima, proglasio dobitnike specijalnih nagrada i najavio velika unapređenja i pozvao sve da nam se pridruže i sledeće godine na jubilarnom - 15. Takmičenju!
Kompletan spisak svih nagrađenih, kao i spisak svih dobitnika specijalnih nagrada možete pregledati na linku
www.kulturnielement.org/takmicenjelazarjovanovic
Kulturni element se još jednom zahvaljuje svim saradnicima, prijateljima i učesnicima.
Vidimo se na sledećem Takmičenju!

Gostovanje - " Quod Fatum" u Sremskoj Mitrovici

18Kulturni element je ostvario svoje prvo gostovanje! Sa koncert-predstavom " Quod Fatum " smo gostovali u Sremskoj Mitrovici u pozorštu Dobrica Milutinović. Predstava je imala premijeru pre nekoliko meseci, na zatvaranju prve sezone "Muzičkih svodova Beograda"

Reditelj - Tadija Miletić
Petar Iljič Čajkovski - Aleksandar Vučković
Nadežda fon Mek - Tamara Radovanović

Muzičari :
Stevan Karanac, tenor
Miloš Čorlija, violina
Dina Čubrilović, klavir
Narator Predrag Miletić

Producent Vuk Miletić
Fotografije Ivan Plazačić

Nova sezona ''Muzički svodovi Beograda" biće otvorena muzičko-scenskim performansom Plaisir d'amour

18U saradnji sa 56. Oktobarskim salonom, Kulturni element i Muzej grada Beograda vas pozivaju na muzičko-scenski performans „Plaisir d'amour“.
Performans će se održati u subotu 29. oktobra sa početkom u 20č u Muzeju grada Beograda, Resavska 40b, a tom prilikom će se svečano otvoriti i druga po redu koncertna sezona „Muzički svodovi Beograda“.

O performansu „Plaisir d'amour“

Ujedinjujući muziku, teatar i pokret, a u simbiozi sa idejom ovogodišnjeg Oktobarskog salona, muzičko-scenski performans „Plaisir d'amour“ predstavlja plamen natprirodne ljubavi. Inspirisani poznatom pesmom kompozitora Žan-Pol-Egid Martinija, na stihove Žan-Pjer Klaris de Florijana, autorski tim kompozitor Ivan Plazačić, reditelj Tadija Miletić i koreograf Marina Miletić kreirali su koreo-muzičko delo reflektujući pitanje koje se već vekovima nameće a to je kako dostići i održati plamen večite ljubavi.

O koncertnoj sezoni „Muzički svodovi Beograda“

Uz želju da publici ponudi raznovrsne i atraktivne koncerte, kao i novo, još neviđeno iskustvo Kulturni element je pokrenuo niz koncertnih aktivnosti u saradnji sa Muzejem grada Beograda. Sjedinjujući muziku sa drugim umetnostima, ideja ove sezone je da svaki od koncerata bude prikazan kao svojevrsna umetnička forma. Muzički urednik sezone je pijanistkinja Dina Čubrilović, a sama realizacija koncerata uključuje veliki broj članova Kulturnog elementa. Do sada su realizovani koncerti domaćih i internacionalnih umetnika u Konaku kneginje Ljubice, a u sezoni 2016/17 planirani su događaji u svim muzejima u sastavu Muzeja grada Beograda.

Koncertom "Zapisi pred san" svečano zatvorena letnja manifestacija "Muzej u srcu grada"

zapisipredsanU subotu, 15. septembra u Muzeju Vuka i Dositeja koncertom ''Zapisi pred san'' e svečano zatvorena serija letnjih koncerata i manifestacija ''Muzej u srcu grada''! Na koncertu koji je ostvaren kroz saradnju Kulturnog elementa i Narodnog muzeja nastupio je višestruko nagrađivani harmonikaš Marko Lukić. On je svirao dela koja po svojoj muzičkoj strukturi liče na poetične spiskove i ponovo je oživeo zapise japanske književnice iz H veka. Nastao u zlatnom dobu japanske poezije, dnevnik ''Zapisi pred san'' je vekovima cirkulisao na dvoru, a zahvaljujući tom prepoznatljivom japanskom principu, koji podrazumeva savršeno održavanje ravnoteže između tradicije i promena, mi smo i danas u prilici da se poistovetimo sa ovim delom.
Marko Lukić, Harmonika
Organizacioni tim : Tadija Miletić, Dina Čubrilović, Ivan Plazačić, Vuk Babović, Nikola Kalović, Ana Spremić, Tamara Rakić
PR Ana Radoičić
Fotografije: Ivan Plazačić

Portreti kompozitora

Cover photoU želji da publici ponudimo raznovrsne i atraktivne koncerte, kreirali smo programsku celinu Portreti kompozitora u kojoj ćemo kroz koncerte-predstave predstaviti neke od najznačajnijih kompozitora iz sfere klasične muzike. Ujedinjujući na sceni muzičare i glumce, prikazaćemo kompozitore, njihovo stvaralaštvo i burne životne priče kroz pisma koja su pisali dragim i bliskim ljudima oko sebe. Proputujmo istorijom kroz pismo! Koncertna sezona „Muzički svodovi Beograda“ je zamišljena tako da bude lako dostupna ljubiteljima muzike, ali i svima onima koji to još uvek nisu postali. Najavljujemo samo neka od imena koja će biti u fokusu buduće tematske celine.

1.) Čajkovski i Nadežda fon Mek

Prvi u nizu biće potpuno jedinstveni koncert-predstava "Quod Fatum" posvećen Čajkovskom i njegovom antologijskom prijateljstvu sa Nadeždom fon Mek. Epistolarno prijateljstvo Nadežde fon Mek i Čajkovskog i danas je jedna od najvećih misterija u životu ovog velikog kompozitora. Razmenjujući preko 1.200 pisama između 1877. i 1890. godine Čajkovski i Nadežda fon Mek su ostavarili značajnu povezanost, iako se nikada nisu sastali. Za to vreme, Čejkovski je napisao neka od najznačajnijih dela: Violinski koncert, operu Evgenije Onjegin, Petu i Šestu Simfoniju, balete Uspavana lepotica i Labudovo jezero... Na ovom koncertu-predstavi nastupiće muzičari Miloš Čorlija, Dina Čubrilović i Stevan Karanac, a pisma će interpretirati glumica Tamara Radovanović u ulozi Nadežde fon Mek i glumac Aleksandar Vučković u ulozi Čajkovskog. Režiju potpisuje Tadija Miletić.

2.) Brams, Klara i Šuman

Trostruko prijateljstvo Bramsa, Šumana i velike pijanistkinje Klare Šuman je ostavilo dubok trag u stvaralaštvu dva velika romantičara. Zašto je Brams otišao iz stana koji se nalazio odmah iznad kuće Šumanovih i da li je jača ljubav ili vernost data prijatelju, tek su neka od pitanja koja naviru. Saznaćemo još mnogo novih informacija iz pisama koje su razmenjivali! Ono što je sigurno je da su mnoge kompozicije nastale baš iz ovog neobičnog prijateljstva...

3.) Mocart

Portret jednog od najgenijalnijih kompozitora u istoriji, bio je inspiracija za mnoge predstave i tema velikih filmova poput Formanovog „Amadeusa“. Nevezano za to ova tema je i dalje zabavna, a Mocartova lakoća muziciranja i življenja fascinira nas i danas. Gde se sreću igra za instrumentom, igra u životu, ali i plesne minijature pokušaćemo da otkrijemo baš na ovom koncertu-predstavi.

4.) Šopen i Žorž Sand

Još jedan veliki romantičar i njegova muza. Dve suprotnosti, dve različite prirode. Šopen je bio kao njegova muzika - introvertan, sanjalačke prirode, nemiran i poletan, a Žorž je bila sušta suprotnost - slobodnog duha, glasna, tvrdoglava i ispred svog vremena. Kako su se voleli ''žena u pantalonama'' i ''bolešljivi kompozitor'' spoznaćemo kroz note, knjige i, pre svega, pisma...

Delić duše sastava “Otročenta”

QuadwebU okviru saradnje sa Kućom kralja Petra I, Kulturni element vas poziva na koncert "Delić Duše" u izvođenju sastava Otročenta.

 

Delić duše

Pevački sastav

OTROČENTA

 

Subota, 20 avgust 2016. u 20 časova

Kuća kralja Petra

 

 

BIOGRAFIJA

Muzički sastav Otročenta prvenstveno izvodi izvorne pesme svih slovenskih naroda, negujući i sve slovenske jezike. Ansambl je osnovan je 2011. godine, prvobitno kao muški pevački sastav. Vremenom su menjli svoj oblik i trenutno nastupaju u mešovitom sastavu koji čine Bogdan Božić, Sanja Stevanović, Aleksandar Todorov i Uroš Nedić. Njihovi nastupi obogaćeni su i instrumentalnom pratnjom i zvucima gitare, frule i tarabuke, a sve u cilju podsećanja na vrednosti i značaj slovenske tradicije i kulture. Ovaj mladi pevački sastav iza sebe već ima nekoliko istaknutih nastupa i velikih koncerata, veruju da je umetnost tu za sve nas i zato se trude da prave performanse na otvorenom, u parkovima i na ulicama. Popularni su njihovi snimci gde pevaju u javnom prostoru, bez najave, kako bi zaustavili vreme brojnim prolaznicima u Knez Mihailovoj ulici. Predstavljaju se kao slovenska deca, što na staroslovenskom znači otročenta.

 

O KONCERTU

Uprkos raspravama o prapostojbini starih Slovena, niti njihovog nematerijalnog kulturnog nasleđa prepoznajemo i danas. Nevezujući se za današnje granice i novonastale države i republike, tragovi te neotkrivene prapostojbine i tog specifičnog ”slovenskog tkanja” očuvali su se kroz legende, muziku, kult porodičnog stabla… Sve je pretilo da svaki trag ove bogate tradicije nestane, ali taj delić duše, prenoseći se s kolena na koleno odolevao je neumitnom zubu vremena. Uz želju da sačuvamo magični vez prapostojbine, u kojoj se ”više voli pesma, od gvožđa i ratnih truba” pronašli smo čuvare tradicije, slovensku decu – muzički sastav Otročenta. U tome nam je pomogla i Lidija Jakšić, u ime Kuće kralja Petra, kulturnog centra koji čuva tradiciju naših predaka. Zahvaljujući njima, verujem da ćemo biti u prilici da se još jednom podsetitmo koliki je značaj slovenske tradicije i kulture, a uz muziku možda ponovo osetimo taj (ne)skriveni delić duše, delić naših predaka, delić naše prošlosti …

Dina Čubrilović, pijanistkinja i muzička urednica Kulturnog elementa

Ulaz na koncert je besplatan, a dalje informacije možete dobiti ako nam pišete na info@kulturnielement.org

Quod Fatum - Pisma Čajkovskog i Nadežde fon Mek

QuadwebU okviru sezone '' Muzički svodovi Beograda'' Kulturni element i Muzej grada Beograda vas pozivaju na potpuno jedinstven koncert "Quod Fatum" posvećen Čajkovskom i njegovom antologijskom prijateljstvu sa Nadeždom fon Mek.

 

 

Quod Fatum

Pisma Čajkovskog i Nadežde fon Mek

 

Petak, 29 jul 2016. u 20 časova

Konak kneginje Ljubice

 

Tamara Radovanović, Nadežda fon Mek
Aleksandar Vučković, Petar Iljič Čajkovski


Miloš Čorlija, violina
Dina Čubrilović, klavir
Stevan Karanac, tenor

 

Režija
Tadija Miletić

 

Epistolarno prijateljstvo Nadežde fon Mek i Čajkovskog i danas je jedna od najvećih misterija u životu ovog velikog kompozitora. Razmenjujući preko 1.200 pisama između 1877. i 1890. godine Čajkovski i Nadežda fon Mek su ostavarili značajnu povezanost, iako se nikada nisu sastali. Za to vreme, napisao je neka od najznačajnijih dela: Violinski koncert, operu Evgenije Onjegin, Petu i Šestu Simfoniju, balete Uspavana lepotica i Labudovo jezero...

 

Ulaz na koncert je besplatan, a dalje informacije možete dobiti ako nam pišete na info@kulturnielement.org

Arkadijska idila - Trio Alkonost

Arkadija web

Nakon velikog uspeha prethodnog koncerta, Kulturni element nastavlja saradnju sa Narodnim muzejem kroz letnje muzičke večeri u Muzeju Vuka i Dositeja u okviru programa "Muzej u srcu grada".

Arkadijska idila - Trio Alkonost

Četvrtak, 28 jul 2016. u 20 časova

Muzej Vuka i Dositeja

Koncertom ''Arkadijska idila'', koji će se održati u četvrtak 28. jula sa početkom u 20č, predstavićemo vam trio ''Alkonost" koji čine: sopran Jovana Čurović, flautistkinja Ana Radoičić i pijanistkinja Dina Čubrilović. Inspirisane antičkim mitovima, impresionističkim predelima i renesensnom poezijom, one će izvoditi dela Despića, Debisija, Mukea i Glasa.

PROGRAM

K. Debisi: Antički epigrafi
Prizivanje Pana, boga letnjeg vetra
Za grob bez imena

D. Despić: Dubrovački kanconijer
Vernost
Blaženstva
Jadi
Čežnja
Cevet lepe mladosti

Ž. Muke: Sonatina za flautu i klavir ''Panova frula''
Pan i pastiri
Pan i ptice

K. Debisi - Trio Alkonost : Zaboravljeni napevi

F. Glas: Trilogija

Ulaz na koncert je besplatan, a za dalje informacije nam možete pisati na info@kulturnielement.org

GLASOVI POD SVODOVIMA - Voce chamber choir

Koncert 1 mediji final smanjenoKulturni element i Muzej grada Beograda imaju čast da vas pozovu na koncert u okviru koncertne sezone "Muzički svodovi Beograda" i obeležavanja 400 godina od smrti Vilijema Šekspira.

GLASOVI POD SVODOVIMA

Voce Chamber Choir, London, Velika Britanija

Dirigent; Suzi Digbi OBE

Subota, 25 jun 2016. u 20 časova

Konak kneginje Ljubice

Prisustvujte jedinstvenoj prilici, podsetimo se Šekspirovih soneta, uživajmo uz poseban odabran program, u kojem je čak i Stevan Mokranjac! Voce je kamerni hor osnovan 2003 godine. Nastupali su širom Evrope, Afrike i Amerike, sa koncertima u Italiji, Francuskoj, Letoniji, Nemačkoj, Španiji, Tunisu, Portugalu i Ujedinjenom kraljevstvu. Godine 2013. nastupali su sa Mik Džegerom u londonskom Hajd Parku, uz višemilionsku publiku.

Ulaz na koncert je besplatan, a dalje informacije možete pisati na info@kulturnielement.org

Produžena izložba "Trag generacija"

produzena izlozba

Podsećamo vas da je zbog izuzetnog interesovanja izložba "Trag generacija" produžena do desetog januara!

Radno vreme Konaka kneginje Ljubice u ova naredna tri dana je:
petak od 10 - 5 subota od 12 - 8 nedelja od 10 - 2

U nedelju u podne vas pozivamo na poslednje autorsko vođenje kroz izložbu! Sa vama će biti autor Tadija Miletić.

Iskoristite zaista poslednju priliku da obiđete ovu vrednu kolekciju koju je do sada videlo na hiljade ljudi!

Dobrodošli ste! Još jednom, želimo vam srećan Božić

Otvaranje prateće izložbe povodom godišnjice osnivanja

Povodom četvrte godišnjice osnivanja organizacije Kulturni element, u Zemunu je otvorena prateća izložba "Trag generacije". Po maglovitom danu, u paviljonu na Zemunskom keju kod restorana Venecija je otvorena izložba fotografija odabranih predmeta koji su izloženi u Konaku kneginje Ljubice. Otvaranju su prisustvovali predstavnici opštine Zemun, čija je podrška bila od izuzetne važnosti za ostvarenje celokupne izložbe.

Obeležavanje godišnjice osnivanja organizacije

DSC 3137

Organizacija Kulturni element je obeležila četvrtu godišnjicu osnivanja. Na dan osnivanja, 20. decembra u Konaku kneginje Ljubice je održano autorsko vođenje kroz izložbu koje je vodio autor Tadija Miletić. Vođenju je između ostalih prisustvovalo i nekoliko grupa stranaca, a nakon njih i glumac čiji je predmet izložen Ivan Bosiljčić sa suprugom Jelenom Tomašević i porodicom. Sutradan, u paviljonu na Zemunskom keju kod restorana Venecija je otvorena prateća izložba "Trag generacije" na otvorenom. Po maglovitom danu je otvorena izložba fotografija odabranih predmeta koji su izloženi u Konaku kneginje Ljubice. Otvaranju su prisustvovali predstavnici opštine Zemun, čija je podrška bila od izuzetne važnosti za ostvarenje celokupne izložbe.

Treća redovna skupština Kulturnog elementa

Obaveštavamo sve članove i simpatizere Kulturnog elementa da će godišnja skupština Kulturnog elementa biti održana u ponedeljak, 22.12.2013. godine, u Narodnom pozorištu u Beogradu, sa početkom u 18 časova.

narodno pozoriste1

Autorsko vođenje kroz izložbu u nedelju, 13. decembra

tragvodjenjeAutorsko vođenje kroz izložbu Uz ovu fotografiju koju smo dobili od posetioca vas pozivamo da u nedelju 13. decembra u podne prisustvujete autorskom vođenju kroz izložbu "Trag generacija" u Konaku kneginje Ljubice. Sa vama će biti autor izložbe Tadija Miletić, koji će vas provesti kroz porodice i ispričati priču o nastanku izložbe.

Izložba "Trag generacija"

traggeneracijapromo2Izložba Izložba pod nazivom "Trag generacija" biće otvorena u sredu, 25. novembra, u 19 sati u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu. - Preko trideset porodica će izložiti na desetine predmeta iz svoje porodične istorije i pokazati nam šta je to što su čuvali generacijama. Među predmetima znamenitih pojedinama poput Perside Karađorđević nalaze se i lični detalji porodične tradicije naših savremenika poput glumca Ivana Bosiljčića, dramaturga i reditelja Siniše Kovačevića, glumice Ljiljane Blagojević, dirigenta Vesne Šouc, solo pevača Olivera Njega, pijaniste Nikole Rackova, i mnogih drugih - kaže Tadija Miletić, predsednik organizacije Kulturni element, koja izložbu realizuje u saradnji sa Muzejom grada Beograda.

Izložba Izložba pod nazivom "Trag generacija" biće otvorena u sredu, 25. novembra, u 19 sati u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu. - Preko trideset porodica će izložiti na desetine predmeta iz svoje porodične istorije i pokazati nam šta je to što su čuvali generacijama. Među predmetima znamenitih pojedinama poput Perside Karađorđević nalaze se i lični detalji porodične tradicije naših savremenika poput glumca Ivana Bosiljčića, dramaturga i reditelja Siniše Kovačevića, glumice Ljiljane Blagojević, dirigenta Vesne Šouc, solo pevača Olivera Njega, pijaniste Nikole Rackova, i mnogih drugih - kaže Tadija Miletić, predsednik organizacije Kulturni element, koja izložbu realizuje u saradnji sa Muzejom grada Beograda.


Autor:
Tadija Miletić

Produkcija:
Vuk Miletić

Grafička priprema, fotografija i dizajn:
Ivan Plazačić

Odnosi sa javnošću:
Nada Jeftenić

Debeljak, Bosiljčić, Kovačević, Blagojević, Salaćanin, Sedlar, Najhold, Salom, Tošković, Čubrilović, Miletić, Stojanović, Zdravković, Stefanović, Marković, Hadžić, Nenadović, Ignjatović, Radenković, Vukanović, Živčić, Vujić, Jovanov, Njego, Rackov, Lalić, Borović, Šouc, Bralić, Drakulić, Jović, Kovačević, Pavlović.

Koncert "Melanholija"

PlakatMelanholija

 


EKSKLUZIVNO - koncert MELANHOLIJA!
Kulturni element u saradnji sa Muzejem grada Beograda nastavlja novu koncertnu sezonu „Muzički svodovi Beograda“!


Nakon velikog uspeha prvog koncerta, nastavljamo sa atipičnim i interesantnim koncertnim aktivnostima u Konaku kneginje Ljubice i drugim objektima Muzeja grada Beograda. Koncertom ''Melanholija", koji će se održati u subotu 31. oktobra sa početkom u 20č, predstavićemo Katarina & Ljubica duo, čiji nastupi su sinteza muzike, književnosti, glume, plesa i vizuelnih umetnosti. Dođite da zajedno uživamo, okruženi Direrovim grafikama, u danima završetka izložbe!

Koncert je besplatan, a broj posetilaca ograničen.

Obavezno prijavljivanje na:
muzickisvodovi@kulturnielement.org ili na broj +381 60 3750385

Direr kao inspiracija

direrkaoinspiracija

 


EKSKLUZIVNO - koncert DIRER KAO INSPIRACIJA!
Kulturni element u saradnji sa Muzejem grada Beograda Vam predstavlja novu koncertnu sezonu - Muzički svodovi Beograda!


Uz želju da publici ponudi raznovrsne i atraktivne koncerte, kao i novo, još neviđeno iskustvo Kulturni element pokreće niz koncertnih aktivnosti u Konaku kneginje Ljubice i ostalim objektima Muzeja grada Beograda. Sjedinjujući muziku sa drugim umetnostima, svaki od koncerata u novoj koncertnoj sezoni biće prikazan kao svojevrsna umetnička forma. Prvim koncertom ''Direr kao inspiracija'', koji će se održati u subotu 26. septembra sa početkom u 19č, predstavićemo ansambl Beogradski barok i svečano otvoriti koncertnu sezonu! Pozivamo vas da nam se pridružite, i prisustvujete koncertu okruženi izvanrednim delima Albreha Direra!

Koncert je besplatan, a broj posetilaca ograničen.

Obavezno prijavljivanje na:
muzickisvodovi@kulturnielement.org ili na broj 060/55-82-915

Kulturni element poklanja polukoncertni klavir

Kulturni element poklanja polukoncertni klavir! Zaista, nije šala! Doniramo klavir pojedincu ili instituciji, odnosno onom koji nam napiše pismo u kome će obrazložiti zašto je klavir potreban baš njemu, i sve to pošalje na info@kulturnielement.org! Svako nam može pisati! Odabir srećnog dobitnika će po završetku konkursa uraditi odbor organizacije, i o rezultatima će svi prijavljeni biti obavešteni u roku od dve nedelje. Podelite ovu vest sa svakim ko bi bio zainteresovan! Nastavite da pratite Kulturni element!

klavirpoklon

Konkurs za izložbu

Očuvanje tradicije kroz porodična nasleđa
Kulturni element organizuje veliku izložbu pod nazivom "Očuvanje tradicije kroz porodična nasleđa"! Šta je to što čuvamo generacijama, i prenosimo sa kolena na koleno, kao najveću porodičnu vrednost? Hajde da saznamo! Pogledajte konkurs, i podelite ga sa svima kojima bi se dopala ideja! Prijavite se za izložbu! Za sva pitanja pišite nam na info@kulturnielement.org. Hajde da zajedno saznamo šta su naše najveće porodične vrednosti!

izlozba2015II

Buđenje festivala

budjenjefestivala20154Buđenje festivala, svečanost povodom 40-og Festivala monodrame i pantomime.
Nakon izuzetnog uspeha koji je postiglo originalno "Buđenje kulture" 2013 godine, Kulturni element izvodi ponovo kompoziciju "Kulturna opsesija" na jubilarnom 40-om Festivalu monodrame i pantomime na Zemunskom keju, 22. juna ove godine. Time će se festival svečano otvoriti, uz prigodan program. Ovaj put će nam se pridružiti brojni pantomimičari, kao i lutke iz Pozorišta lutaka "Pinokio".

Novi vizuelni identitet

Organizacija "Kulturni element" je modernizovala svoj logo. Autor vizuelnog identiteta je dizajner Miroslava Đorđević. Logo je crvene boje, i označava simbolizovana slova K i E, a istovremeno i predstavlja tačku ujedinjenja, različitih puteva koji se okupljaju na jednom mestu, u cilju zajedničke bolje budućnosti. Autor video prezentacije je Ivan Plazačić.

Kulturni element from Kulturni Element on Vimeo.

Balet Prokleta avlija

Članovi Kulturnog elementa Vuk Miletić, Miraš Vuksanović, Milica Jević i Tijana Šebez su bili deo tima koji je kreirao i izveo baletski spektakl "Prokleta avlija". Predstava koja je premijerno izvedena u okviru ovogodišnjeg festivala Budva grad teatar pobrala je nepodeljene simpatije publike koja je ovacijama nagradila učesnika nakon svakog od tri izvođenja na sceni između crkava.

Premijera opere "Ljubavni napitak"

Opera "Ljubavni napitak" po muzici Gaetana Donicetija premijerno je izvedena 15.02.2014. godine, na velikoj sceni Kamerne opere Madlenianum. Nakon nekoliko predstava u kojima je uspešno radio kao asistent režije, ovo je prva operska režija mladog dramaturga i reditelja Tadije Miletića. Pored Tadije Miletića, u predstavi takođe učestvuju i drugi članovi Kulturnog elementa: Miraš Vuksanović,scenograf, kao i pevači Ivan Plazačić, Dragana Radovanović i Nevena Đorđević. Svima njima Kulturni element čestita premijeru!

Održana skupština Kulturnog elementa

Dana 25.12.2013. godine, u Narodnom pozorištu u Beogradu, održana je redovna, godišnja skupština Kulturnog elementa.

   Tom prilikom, upravni odbor Kulturnog elementa se osvrnuo na rad udruženja u protekloj godini, pomenuti su projekti koji su ostvareni u proteklom periodu, kao što su događaj Buđenje kulture, održan u centru grada krajem juna i saradnja sa BITEF festivalom, koja je rezultirala projektom u kome je Kulturni element podelio brojne publikacije, vezane za BITEF festival, značajnim kulturnim institucijama iz cele Srbije. Najavljeni su brojni budući projekti, od kojih su neki već započeti, a predviđena je i saradnja sa drugim festivalima i kulturnim institucijama, kao i nastavak projekta vezanog za digitalni Registar spomenika na teritoriji Republike Srbije.

   Ovom prilikom, porodica Kulturnog elementa je postala brojnija za nekoliko novih članova, a formirana je i Omladina Kulturnog elementa, koja će se sastojati od članova koji nisu profesionalci.

Vaya con Dios

Predstavnici Kulturnog elementa,
Marina Miletić i Željko Grozdanović, kao podrška sastavu "Duo moderato" nastupili su na koncertu poznate grupe Vaya con Dios, u Areni.